Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
chinees nieuwjaar

Bovenop de trends: Chinees Nieuwjaar in New York

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

New Year’s Eve is en blijft een van de grootste evenementen in New York, maar Lunar New Year wordt ook zeker niet overgeslagen”, vertelt Marijn Reiff. Marijn woont in New York en zit voor ons bovenop de culi-trends! Deze maand praat ze ons bij Chinees Nieuwjaar in New York.

Chinees Nieuwjaar in New York

Het voelt als gisteren dat de “ball dropped” op Times Square om het nieuwe jaar in te luiden. Toch is het alweer tijd voor het volgende nieuwjaarsfeestje, namelijk Lunar New Year, ofwel Chinees Nieuwjaar. New Year’s Eve is en blijft een van de grootste evenementen in New York, maar Lunar New Year wordt ook zeker niet overgeslagen. Dat is ook niet zo gek, want van de acht miljoen inwoners die New York telt heeft 15% een Aziatische achtergrond.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lunar New Year

Lunar New Year is een Chinese feestdag waarin het nieuwe jaar van de maankalender wordt ingeleid (dit jaar op 10 februari). Lunar New Year wordt gevierd met allerlei evenementen in Chinatown en Flushing, de twee grootste Aziatische wijken in New York. Uiteraard wordt er ook veel aandacht besteed aan eten, dus reden genoeg om eens wat dieper in de Chinese culinaire scene te duiken.

chinees nieuwjaar

Chinatown

In Chinatown (downtown Manhattan) kom ik regelmatig en weet ik inmiddels goed mijn weg te vinden. Knapperigefrieddumplingsen sesame pancakes haal je voor een prikkie bij Jin Mei Dumpling, een piepklein zaakje. Ze hebben slechts een afhaalloket en je kan alleen contant afrekenen, maar de smaak is top! Bij Mei Lai Wai, een vergelijkbaar zaakje, koop je pork & pineapple buns, de perfecte combinatie van hartig en zoet in een krokant jasje. Ook raad ik je aan om langs Doyer Street te lopen, een autoluwe straat met honderden lampionnetjes en waar het bekende Nom Wah Tea Parlor is, een 1950’s Chinese style diner. Wil je een beetje gezellig zitten? Ga dan langs Uncle Lou en bestel de ‘lo wah kiu favorites’ die je meevoeren naar de smaak van kleine Cantonese dorpjes

Ga je ‘s avonds naar Chinatown? Bezoek dan Apotheke, een speakeasy waar ze smaakvolle cocktails serveren en een enorme selectie absint hebben. Wat ik zelf ook leuk vind aan de buurt is dat je er talloze zogenaamde Restaurant Supply Stores en kleine servieswinkeltjes hebt, waar je eindeloos kunt rondstruinen.

chinees nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar in New York: De wijk Flushing

Ondanks dat Chinatown de bekendste Chinese wijk in New York is, heeft Flushing inmiddels Chinatown ingehaald qua grootte. Flushing is een wijk in Queens, die in de jaren 70 opbloeide en over de jaren heen is uitgegroeid tot de grootste Chinatown ter wereld. In Flushing ben ik minder bekend en daarom vraag ik wat rond in mijn lokale netwerk voor tips & tricks.

Zo pak ik train 7, ook wel ‘The Orient Express’ genoemd door de New York Times en reis ik naar Flushing. Je komt aan in een compleet andere wereld en bovendien is het er razend druk. Ik krijg er trek van en dus begin ik met een pekingeend bao bij ‘The Peking Duck Sandwich Stall’ en bestel gelijk ook wat shrimp dumplings en soup dumplings bij Shanghai You Garden dat ernaast zit. Beide zijn zogeheten holes in the wall waar je wat afhaalt en dat vervolgens lekker buiten opeet.

chinees nieuwjaar

Een doggybag, graag

Eigenlijk zit ik daarna aan mijn max, maar ik wil toch even de peanut noodles proberen die ze bij Tantou Wang’s Fuzhou verkopen. Het tentje zit een beetje verstopt en ik loop er een paar keer voorbij en eenmaal daar is het menu slechts in het Chinees. Met de plaatjes kom ik er uiteindelijk wel uit en ik proef de romige noodles die met lente-uitjes zijn besprenkeld (je kan het vergelijken met Pad Thai). Naar goed New Yorks gebruik vraag ik een doggybag voor de rest.

Onze trendwatcher in New York: Marijn

Marijn verhuisde een jaar geleden met haar man naar New York. Inmiddels kent ze de stad op haar duimpje! Ze is dol op lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe tentjes, recepten en unieke ingrediënten. Het opsnuiven van de culi-cultuur in New York is een droom voor haar! Iedere maand praat ze ons bij over de laatste trends.

marijn reiff

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!