Koken met vlierbloesem
De bloesem groeit vaak op veel plekken en ook uitbundig. Aan de rand van het park of in de berm. Leuk voor op vaas, maar nóg leuker om mee te koken. Dit is wat je allemaal kunt doen met vlierbloesem – van zelfgemaakte siroop tot champagne en gefrituurde bloesem.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe pluk je vlierbloesem?
Prima als jij net als wij met een tuinschaar in je tas rondfietst, maar houd het plukken van vlierbloesem wel binnen de perken. Neem alleen wat je nodig hebt en laat altijd wat achter voor een ander, of zodat de bloesem kan doorgroeien tot vlierblessen.
Pluk bij voorkeur in de ochtend en wanneer het droog is, dan heeft de bloesem het meeste aroma. Zoek altijd een struik die niet te dicht bij de weg staat vanwege de uitlaatgassen en hondenurine. Knip om die reden ook altijd een stukje boven de grond de bloesem af.
Zo behandel je de bloesem
Vlierbloesem is het lekkerst op een windstille, zonnige dag. Er ligt dan een laagje geel poeder op de bloesem, dat een zoete, fruitige smaak en geur geeft. Was de vlierbloesem voor gebruik dus niet, want dan verlies je deze smaak! De bloesem kort uitschudden moet voldoende zijn. Voor de meeste recepten is het lekkerder als je de steeltjes van de bloesem knipt, deze kunnen bitter zijn. Voor een kopje vlierbloesemthee dompel je de blaadjes simpelweg onder in heet water.
Vlierbloesem bewaren
Seizoenen komen en gaan, en dus komt er ook een einde aan het vlierbloesemseizoen. Gelukkig is er een manier waarop je er langer van kan genieten. Vries de bloesem meteen na het plukken in, in een afgesloten diepvrieszakje- of bakje. Bewaar het alleen niet te lang, want na een paar weken gaat de kwaliteit van de bloesem wel achteruit en blijft er niet veel smaak meer over.
Recepten met vlierbloesem
Maar er is meer dan thee onder de vlierbloesemzon. Wij maken er graag siroop van, om limonade mee te maken of om over cake en ijs te sprenkelen. Bewaar de siroop in een schone, afgesloten fles op een koele plek. Zo blijft ‘ie een maand goed – als hij dat al redt natuurlijk.
Vlierbloesemsiroop
Zelf rapen, plukken en vangen kost niets en is vooral heel erg lekker. Wie laat dan die heerlijk geurende bloesems aan de boom hangen als de vlierbomen in mei en juni bloeien? De zoete, bloemige smaak van limonade van zelfgemaakte vlierbloesemsiroop is heerlijk zomers en verfrissend.
> naar het recept: vlierbloesemsiroop
Vlierbloesemchampagne
Schenk 4 liter water in een ruime pan. Voeg 12 vlierbloesemschermen, 2 el witte wijnazijn, 600 g suiker en het sap van 1 citroen toe. Roer alles goed door. Laat het mengsel ca. 24 uur trekken op kamertemperatuur. Zeef het mengsel door een kaasdoek. Schenk het in een schone fles met beugeldop. Laat de hals van de fles leeg. Zet de flessen op een donkere plek. Na ca. 2 weken is de champagne klaar om te drinken. Net op tijd voor het mooie weer? Pop the bottle!
Gefrituurde vlierbloesem
Meng 100 g bloem, 1 ei, 150 ml melk en een snufje zout in een kom. Pak een scherm vlierbloesem en houd hem bij het steeltje vast. Doop de bloemetjes in het beslag tot alle bloemetjes bedekt zijn. Verhit olie in een pan om te frituren. Frituur de bloesems tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met poedersuiker.