“Melk is goed voor elk, maar niet voor Piet want die lust het niet”, gaat een oud-Hollands televisiespotje. Als de smaak van melk je niet bekoort of als je er allergisch voor bent, zijn er altijd nog plantaardige melksoorten, zoals notenmelk. Verrassend anders van smaak en supereenvoudig zelf te maken. Ik ging aan de slag met melk van amandelnoten, cashewnoten en kokosvlokken.
Mijn favoriete uitje van de week is ongetwijfeld het bezoekje aan de markt op maandag. Met mijn grote rieten mand struin ik tussen de volgepakte kraampjes door, op zoek naar de beste en meest verse producten. De groenten en het fruit zijn zo verzameld en de kazen zo gekocht, maar er is één kraam waar ik altijd sta te treuzelen: de notenkraam. De marktkoopman kent mijn besluiteloosheid inmiddels en roept “ik hoor het wel als u eruit bent, mevrouw!”. Maar dat is het nou net; ik kóm er niet uit. Hoe kan ik kiezen tussen al die mooie gebrande, ongebrande, zoete en zoute noten?
plantaardige melk

Eens wat anders

En zo kom ik wekelijks thuis met een verzameling aan verschillende noten. Heerlijk om zo uit het vuistje te eten of over een salade te strooien, maar deze week wilde ik er eens wat anders mee. Na wat online zoekwerk was ik eruit; met de verse notenoogst ging ik plantaardige melk maken. Dat bleek makkelijker dan gedacht! Meteen na mijn marktbezoek maandag legde ik amandel- en cashewnoten in water te weken en nog diezelfde avond dronk ik bij de pannenkoeken een glas zelfgemaakte melk. Ik maakte ook melk van kokosvlokken, die ik nog in mijn kast vond.
plantaardige melk

Zo maak je het

Kokosmelk
Rooster 80 g kokosvlokken in een droge koekenpan goudbruin. Mix de kokosvlokken met 800 ml water in een blender. Zeef het mengsel door een kaas- of theedoek en vang de melk op. Voor een sterkere kokossmaak zeef je de kokos er niet uit. Je melk krijgt dan wel een grovere structuur.
Amandelmelk
Laat 200 g amandelen (ongebrand en ongezouten) ca. 6 uur weken in 800 ml koud water. Mix de amandelen met het water in een blender. Zeef het mengsel door een kaas- of theedoek en vang de melk op. Breng eventueel op smaak met 1 el ahornsiroop of een beetje vanille-extract.
Cashewmelk
Laat 200 g cashewnoten (ongebrand en ongezouten) ca. 6 uur weken in 800 ml water. Mix de cashewnoten met het water, 1 el suiker en een flinke snuf kaneel in een blender. Zeef het mengsel door een kaas- of theedoek en vang de melk op. Voeg eventueel nog wat extra kaneel toe.
plantaardige melk

Mijn oordeel

Mijn absolute favoriet is de amandelmelk; vol van smaak en je proeft echt amandel. De kokosmelk vond ik flauwtjes, water met een subtiel smaakje. Bij de cashewmelk proefde ik vooral kaneel, dat overheerste echt. Ook had ik deze wel iets romiger gewild. Maar al met al een leuk experiment!

Tekst & foto’s: Yvonne Doorten