Guilty pleasures? Daar kan ik gemakkelijk zes pagina’s over vullen. Het woord schuld triggert zoveel verschillende gebieden in mijn hersenen dat ik niet genoeg heb aan één column. Zo bestaan mijn schuldige pleziertjes uit: te veel chocola (vroeger at ik soms wel een plak per dag), vlees eten (en ik beken er ook gelijk bij dat ik niet van plan ben ermee te stoppen. Minder vlees zeker, maar stoppen wordt lastig), te vaak alcohol drinken, een paar slagroomsoesjes tegelijk, nachtelijke tripjes naar de koelkast, een zakje chips op zijn tijd, een flinke snuf chipotle peper over bijna alles wat ik kook, en verder een hele rij dingen die ik hier niet wil opbiechten omdat ze (meestal) niet in de keuken gebeuren.

Vet schuldig

Maar mijn allergrootste guilty pleasure is toch wel boter (voor degene die margarine ook nog steeds boter noemen: ik bedoel roomboter). Boter maakt alles lekkerder. Het voegt iets toe aan gerechten wat je met plantaardige producten niet voor elkaar krijgt. Dierlijke romigheid vervoert smaken door je mond en geeft een gelukzalig gevoel. En zo slecht is het nou ook weer niet. Steeds meer wetenschappers komen erachter dat boter misschien helemaal geen guilty pleasure is. Zo verbrandt geklaarde boter minder snel dan plantaardige oliën, zit het vol vitaminen en mineralen en geven de verzadigde vette uit roomboter een eveneens verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt en dus niet gaat snacken. En daarnaast zit er in boter boterzuur dat de belangrijkste energiebron voor je darmen is en darm kanker tegengaat…

Boerenboter

Bij nader inzien streep ik roomboter toch maar van mijn guiltypleasurelijstje af, en verhuis ik hem maar al te graag naar het ‘dagelijks gebruik’ lijstje. Maar stiekem stond boter daar al. Stelliger nog: ik ben altijd op zoek naar nog betere boters. Zo was ik een aantal jaren geleden met mijn vrouw in Normandië. We hadden – zoals altijd op  vakantie – een dagje uitgetrokken om bij lokale producenten kaas, wijn, cider, worsten, honing, goed brood en andere mooie producten in te kopen. Terug bij de tent stalden we alles uit op ons te kleine opklaptafeltje en aten we… voornamelijk brood met boerenboter. De Normandische boeren maken zulke lekkere boter dat je helemaal geen kaas of vleeswaren meer nodig hebt. En die boter ga je met onderstaand recept heel eenvoudig zelf leren maken. Maar pas op! Je culinaire leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

boerenboter

> naar het recept voor boerenboter

Fermentatie-expert

Christian Weij is schrijver van de boeken Verrot lekker en Verrot gezond. Hij leert iedereen graag weer fermenteren en organiseert workshops en masterclasses in zijn SmaakPark in Ede.

Christian Weij kambucha mocktail

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.