De vorige keer schreef ik over hoe ik als klein meisje van alleen maar spek en krokant gebakken zwoerd naar het eten van kip en gehakt ging en hoe dat uiteindelijk geen succes bleek. Deze keer vertel ik je over het besluit om vegetarisch te gaan eten én hoe ik dat heb aangepakt.

We gaan terug naar eind 2018 toen mijn zwager voor het kerstdiner een gigantische kalkoen had bereid. Terwijl ik met de vleesvork in de knapperige huid prikte, voelde ik de afkeer naar het eten van vlees. Ondanks dat de kalkoen heel goed was bereid, had ik nog steeds een aversie tegen gevogelte – en eigenlijk al het vlees. Hoewel ik altijd flexitariër was geweest om het feit dat ik vlees gewoon niet lekker vond, kreeg ik ook steeds meer het besef welke impact het eten van vlees op het milieu had. En als ik het dan toch al niet lekker vond, waarom zou ik dan niet gewoon helemaal stoppen? En met helemaal bedoelde ik óók de bacon. Oef.

De ommekeer

Eigenlijk was de ommekeer helemaal niet zo moeilijk. Ik at toch al amper vlees, ik moest alleen een vervanging zien te vinden voor de spekjes over mijn ei, pasta of risotto. Gelukkig ben ik altijd al gek geweest op groenten en vond ik het altijd al logischer om lekker veel bonen en tomaten toe te voegen aan een curry dan kip. Ik heb dus ook nooit veel vleesvervangers gebruikt en vond het altijd veel leuker om te kijken welke groenten ik kon toevoegen. Wel leerde ik bijvoorbeeld halloumi waarderen en ging ik nog meer kaas eten dan ik al deed.

En die spekjes? Wist je dat je die perfect kunt vervangen door gerookte amandelen? Zo houd je die zoute, rokerige smaak en ook de bite is lekker. Of probeer eens vegetarische spekjes.

Nog een paar fijne vervangtips:

Hamburger – Zwartebonenburger
Biefstuk (of rund-)reepjes – In soja gewokte paddenstoelen
(knak)Worst – Gemarineerde wortel (azijn, soja, uien- en paprikapoeder)
Kipfilet – Gegrilde halloumi, bijvoorbeeld in een fajita of op een broodje
Pulled chicken – pulled venkel of pulled oats
Shoarma – Knolselderij

Lees in mijn volgende update hoe ik terugkijk op 1 jaar vegetarisch eten.