Een tuin vol weelderig groen waar de erwten en sperziebonen tegen de stokken omhoog klimmen en daar verderop piepen de eerste groene slablaadjes uit hun zaaibed. In juni kun je zaaien, planten én oogsten!
7x Zaaitips
- Zaai of plant niet dezelfde groenten op dezelfde plek als vorig jaar. Ze zijn dan gevoeliger voor ziektes.
- Een constante voorraad uit je moestuin? Zaai elke twee à drie weken snelgroeiende groenten als sla en radijs.
- Begin in juni al met nadenken over wat je in de herfst wil oogsten. Prei en kolen, maar ook sommige vruchtgroenten zoals courgette kun je tot laat in de herfst oogsten.
- Maak gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Creëer schuilplaatsen voor padden, kikkers, kevers en egels. Zij eten de insecten die zich te goed doen aan jouw moestuinplanten.
- Zet niet te veel planten van dezelfde familie bij elkaar, ze onttrekken dezelfde voedingssto en aan de grond en trekken dezelfde ziekten aan.
- Sommige groenten doen het extra goed als je ze naast elkaar plant. Zaai sla en bladgroente bijvoorbeeld in de schaduw van hoge bonenstaken. Ze houden namelijk niet van de volle zon en via de grond krijgen ze extra stikstof van de boon. Nog enkele succesvolle paartjes in de groente tuin zijn aardbei en knoflook, biet en komkommer en paprika en basilicum.
- Verspil minder leidingwater en schaf een regenton aan.
Zaaikalender juni
- Andijvie
- Bietjes
- Bloemkool
- Boontjes
- Broccoli
- Courgette
- Kool
- Kruiden
- Meiknolletjes
- Radijs
- Rapen
- Rucola
- Sla
- Spinazie
- Suikermaïs
- Waterkers
- Wortels
Oogst van de maand
Aardbeien
Zomerse desserts en taarten zijn niet ver weg met verse aardbeien uit eigen tuin. Leg voor de vruchten beginnen te groeien stro tussen en onder de planten. In het Engels heten ze niet voor niets strawberries. Zo zijn de aardbeien beschermd tegen vocht, vuil en schimmels. Wil je tot laat in de nazomer aardbeien? Sommige soorten zoals Ostara kennen een wat kleinere oogst, maar geven wel tot oktober continu vruchten.
Doperwten
De eerste jonge erwtjes rechtstreeks uit de peul snoepen. Het geluk van de moestuinliefhebber zit hem na gedane arbeid in de beloning van zoete en knapperige jonge erwten. Gebruik ze rauw in salades met verse kruiden of blancheer ze kort.Recept: aardbeien-rabarbercrumble
Maak 350 g rabarber en 350 g aardbeien schoon. Snijd de rabarber in kleine stukken. Halveer de aardbeien. Meng de rabarber en de aardbeien met 75 g suiker. Meng 250 g bloem met 150 g zachte boter en 100 g suiker en kneed er kruimels van. Verdeel het fruit over de bodem van een ovenschaal, strooi het kruimeldeeg eroverheen en zet ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven (elektrisch: 200 °C / hetelucht: 175 °C)