Van hoisin tot zwarte-bonensaus. Welke Aziatische saus gebruik je voor stoofgerechten of spareribs? Wat is het lekkerst bji springrolls of juist een visrecept? Elke saus gebruik je voor iets anders en heeft zijn eigen smaak.
aziatische saus

Donkere sojasaus

Een wat stroperige en zoetere variant van sojasaus met veel body. Goed te gebruiken in sauzen, stoofgerechten en in bijvoorbeeld chow-mein noodles.

Lichte sojasaus

Zoals de naam al aangeeft, is deze saus wat lichter van kleur en dunner van structuur. Hij is hartig en vrij zoutig van smaak en wordt veel gebruikt in dipsauzen en om gerechten op het laatste moment nog op smaak te brengen.

Oestersaus

Bij toeval ontdekt doordat een pan met oestersoep op het vuur vergeten werd. De dikke, bruine, stroopachtige saus kent talloze toepassingen. Deze hartige saus maakt met name noodle- en groentegerechten lekker umami. Bij een goede toko is vaak ook vegetarische oestersaus, gemaakt van paddenstoelen, verkrijgbaar.

Hoisinsaus

Gemaakt van onder meer zoete aardappel, tarwe, rijst, sojabonen, azijn, knoflook en rode pepers. Wordt veel in de Chinese keuken gebruikt en is met name bekend van Peking eend en spring rolls. Hoisin betekent in het Chinees zeevruchten. Wat opmerkelijk is, want het zit er niet in en het wordt er ook niet typisch bij geserveerd.

Zwartebonensaus

Zwarte sojabonen worden gezouten en gefermenteerd voor deze veelgebruikte smaakmaker. Er zijn varianten met hele bonen, een pasta met grove stukken en een gladde saus. Veel gebruikt in de Chinese en Koreaanse keuken. Lekker bij bijvoorbeeld spareribs, bladgroenten of gesmoorde vis.

Rode tofu

Wordt ook wel tofu-kaas genoemd door de structuur die ontstaat tijdens het rijpingsproces. De tofu wordt gepekeld met verschillende smaakstoffen,waaronder meestal pepers en verkocht in aardewerken potten. Wordt in China onder andere bij het ontbijt gegeten met rijst of pap. Ook te gebruiken als smaakversterker in stoofgerechten.

Thaise vissaus

Lichte smaakmaker gemaakt van gefermenteerde vis. Er bestaan veel verschillende varianten; deze nam pla komt uit Thailand en wordt gemaakt van ansjovis. Gebruik vissaus in plaats van zout om gerechten op smaak te brengen.