De perfecte muffin betekent voor iedereen wat anders: De een geeft de voorkeur aan groot, met lekker veel olie, vol calorieën en chocoladedruppels. De ander is meer van de blauwe bessen, voor een (net iets) beter geweten. Maar welke muffin je ook verkiest, homemade zijn ze het lekkerst.

Het geheim van de perfecte muffin

Het geheim van een goede muffin zit hem vooral in het losjes mengen van de ingrediënten. Doe dit kort spatelend met de Franse slag, zo luchtig mogelijk. Er mogen best klontjes in het beslag zitten (te lang mengen resulteert in compacte, zware muffins). Als je met een grote metalen lepel spatelt, blijft het beslag luchtiger dan met een houten lepel.

Meer muffintips

Vul de holtes van het muffinbakblik helemaal tot de rand voor muffins met een mooi paddenstoelendakje. Neem de gebakken muffins zo snel mogelijk uit de vormpjes zodat ze direct stoom kwijt kunnen, dit voorkomt kleffe muffins. Eet ze dezelfde of de volgende dag, lekker vers. Je kunt ze ook invriezen.

Het recept voor de perfecte muffin

Het volgende muffinrecept kun je naar eigen wensen aanpassen. Vervang de volkorenbloem door gewone bloem voor lichtere muffins. Voeg naar smaak specerijen, gedroogd fruit of noten toe. De geprakte banaan kun je vervangen door puree van appel, peer, perzik of pompoen. En voor een lekker zuurtje kun je de melk vervangen door karnemelk of yoghurt.
de perfecte muffin

Beeld 1: Foto Kaitlyn Chow – Unsplash 2: Foto Caroline Attwood – Unsplash 3: Foto Olive Magazine / Immediate Media