Paddenstoelen zijn magisch mooi en razend interessant met al hun verschillende gedaantes, vormen en kleuren, groeiend aan de boomstammen, goed verstopt onder de bladeren of mooi genesteld in het zachte mos. Maar waar de meeste bosbezoekers mooie paddenstoelen van een afstandje bewonderen of hooguit van dichtbij op een foto vastleggen, betekenen paddenstoelen veel meer voor mij. Als ik een mooie bruine boleet zie, zie ik een lekkere kom soep. Of een romige paddenstoelenrisotto. Of een pizza funghi. Voor mij zijn paddenstoelen niet alleen iets om naar te kijken, want iedere herfst ben ik vaak in het bos te vinden op een heuse paddenstoelenjacht.
Giftig
De reacties van mensen die ik al plukkend in het bos tegenkom of aan wie ik later trots de oogst laat zien, zijn vrij voorspelbaar. “Knap, hoor! Ik zou het zelf niet durven.” Dat geldt trouwens alleen voor Nederland. In Tsjechië, waar ik vandaan kom, is paddenstoelen in het bos plukken de nationale hobby waar niemand raar van opkijkt. Maar hier in Nederland hebben mensen de kennis niet en zien ze paddenstoelenplukkerij vooral als iets engs en gevaarlijks. Wie zich eraan waagt om zelfgeplukte paddenstoelen in de soep te doen, wordt als heel kundig, dapper of ronduit gek gezien. En natuurlijk hebben sceptici een goed punt. Sommige paddenstoelen zijn giftig en de consumptie kan tot allemaal nare klachten of zelfs je dood leiden. Met voldoende kennis en uitermate voorzichtig te werk gaan wordt dan niet zomaar aangeraden, maar is een absolute vereiste. Toch is het feit dat ik al 32 herfsten lang bospaddenstoelen eet, het bewijs dat je met voldoende kennis veilig van zelfgeplukte paddenstoelen kunt genieten.
Veilig plukken
Paddenstoelen plukken is hartstikke leuk, maar laten we hier toch een duidelijke disclaimer bij plaatsen: pluk nooit zomaar paddenstoelen die je niet kent en waarvan je niet 100% zeker weet dat ze eetbaar zijn. Heb je nog geen ervaring met deze bijzondere hobby? Ga dan eerst op pad met iemand die er verstand van heeft en maak gebruik van goede bronnen zoals (online) encyclopedieën. Er zijn ook apps voor op je telefoon die jou helpen om de gevonden paddenstoelen te identificeren, zoals Mushroomology of Shroomify. Maak ook altijd een foto van de geplukte paddenstoelen voor je ze verwerkt en opeet, dan kun je de foto altijd nog laten zien als het nodig is. Ken je andere paddenstoelenexperts en – fanaten? Stuur elkaar de foto’s en dubbelcheck dat je de juiste soort te pakken hebt. Zo heb ik Foodies’ Willem enthousiast weten te maken voor paddenstoelen uit het bos en stuurt hij vaak even een foto door zodat ik mijn oer-Tsjechische paddenstoelenkennis met hem kan delen. En last but not least: wees respectvol voor de natuur. Pluk alleen kleine hoeveelheden paddenstoelen voor je eigen consumptie en laat alles netjes achter.
Lees ook: 6x de lekkerste paddenstoelen voor je herfstgerechten op een rijtje
Dit bericht bekijken op Instagram
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.