Wat je wil weten over voor je begint
Olijfolie is de standaard voor pesto; gebruik goede olijfolie met een frisse smaak. Experimenteer ook eens met andere soorten olie zoals de walnotenolie in de spinazie-pecannotenpesto. Het is handig de kaas die je gebruikt vast (grof) te raspen voor je hem in je pesto verwerkt, zo voorkom je grote kaasklonten in je pesto. Knoflook is onmisbaar in pesto, maar kan uiteraard ook nogal overheersend zijn. Voeg zoveel toe als jij lekker vindt; een half teentje meer of minder verandert de bereiding niet.

Klassiek: pesto met basilicum
Maal de blaadjes van 2 bosjes basilicum, 50 g geroosterde pijnboompitten, 2 tenen knoflook en een snuf zout tot een pasta in een vijzel. Of een keukenmachine. Gelukkig lezen de meeste nonna’s foodies niet. Voeg 50 g versgeraspte parme-zaan toe en meng goed door. Voeg nu geleidelijk 300 ml olijfolie toe zodat het een mooie emulsie wordt. Gebruik de pes-to het liefst direct, bewaar hem eventueel een aantal dagen in een afgesloten potje in de koelkast. Deze maakten we klas-siek in een vijzel, dit geeft toch wel de mooiste textuur.

Hip en gezond: jonge boerenkool met cashewnoten
30 g jonge boerenkoolblaadjes, 1 teentje knoflook, 50 g gebrande cashewnoten, sap van ¼ citroen, 50 g pecorino,300 ml olijfolie. De boerenkool laat zich niet makkelijk in een vijzel fijnmaken dus gebruik voor deze pesto een staafmixer of keukenmachine.

Lekker romig: peterselie en pistachenoten
30 g platte peterselie ,2 teentjes knoflook, 50 g pistachenoten, Snuf zout, 25 g (echte) feta, 300 ml olijfolie. Ook de peter-selie is wat te stevig voor de vijzel. Door de feta is dit een lekker romige pesto.

Aards en stevig: spinazie met pecannoten
30 g spinazie, 1 teentje knoflook, 50 g pecannoten, Snuf zout, 40 g zeer oude brokkelkaas (bv. Old Amsterdam), 300 ml walnotenolie. Lekker aardse smaken door de pecannoten en walnotenolie. Met alle ingrediënten kun je heerlijk variëren.

Grof en pittig: rucola met macadamianoten
30 g rucola, 40 g geroosterde macadamianoten, 2 teentjes knoflook, snuf zout, 50 g parmezaan, 300 ml olijfolie. Grof gehakt met het mes geeft deze pesto niet alleen superveel smaak maar ook veel structuur aan je gerechten.