Honderden jaren geleden stopten de boeren eieren onder de grond, om zo de oogst te bevorderen. De traditie van het eieren verstoppen met Pasen is zo ontstaan. Welke eieren koken we voor Pasen en hoe smaken ze? Van kip- tot struisvogelei. 

Kippenei

De kleur van het eigeel van een kippenei wordt bepaald door wat de hen eet. Bij donker eigeel heeft ze veel groene groentes gegeten, middelgeel wijst op veel maïs en alfalfa en lichtgeel komt van het eten van gerst en tarwe. Qua smaak geeft de kleur geen verschil. Wel bevat een donkere dooier meer vitamine A en omega 3.

Tip: bewaar een stukje verse truffel bij je eieren: een eierschaal is zo poreus dat hij smaken en geuren kan absorberen.

ei kippenei

Kalkoenei

Een kalkoenei is het ritje naar de poelier dubbel en dwars waard. De grote uitvoering, de subtiel gespikkelde schaal, het stevige eiwit en het stroperige eigeel smaken verrassend goed. Oordeel zelf  en vervang eens de kippeneieren door kalkoeneieren. Bijvoorbeeld XL eischnitzels; yes please!

Fun fact: eendeneieren die 100 dagen in houtskool en ongebluste kalk hebben gelegen: in China is het een delicatesse. Gelei-achtig van uiterlijk en krachtig van smaak.

ei kalkoenei

Struisvogelei

Op eieren lopen; op struisvogeleieren kan dat letterlijk. Het zwaarste ei ooit gewogen weegt maar liefst 2,5 kilo en heeft zo’n dikke schaal dat hij een volwassen gewicht kan dragen. Voor het pellen heb je dus wat spierkracht nodig en koken vergt wat geduld (ca. 90 minuten voor een hardgekookt ei), maar dan heb je ook wat: een ei van ongeveer 2000 calorieën; dat is zo’n beetje wat je normaal gesproken op een dag eet!
ei struisvogelei

Kwartelei

Door een Franse kwartelhouder die in 1960 waarneemt dat de astma van zijn vrouw afneemt na het regelmatig eten van kwarteleieren, staat dit eitje al jarenlang in de spotlights van wetenschappers. Wij roemen het eitje vooral om zijn chique look en uitgesproken smaak; net wat kruidiger en voller dan dat van een kippenei.
ei kwartelei

Goed kleurtje voor Pasen

En wil je dan ook je eieren verven? Dat doe je dit jaar niet met waterverf. Door je eieren te koken in natuurlijke kleurstof en zoals bessensap, water met koffie of water met kurkuma krijgen je eieren vrolijke kleuren aan zowel de buiten- áls de binnenkant. Kraak de schil een beetje kapot zodat er op het eiwit een craquelépatroon ontstaat. Pel de eitjes en vul ze met de verschillende toppings en geef je traditionele hapjesschaal een extra feestelijke look.