Traditioneel is escabeche een ontbijtgerecht dat in Zuid-Amerikaanse, Provençaalse en Aziatische landen is terug te vinden.
Het marineren in azijn zorgt ervoor dat de vis langer houdbaar wordt. Al draait het tegenwoordig natuurlijk vooral om de heerlijke smaak en textuur die de vis ervan krijgt…

Escabeche

escabeche
Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode peper
  • 4 visfilets met huid (bijv. dorade)
  • 1 el bloem
  • 3 el olie
  • 100 ml witte wijn
  • 50 ml ciderazijn
  • 1 tl zwartepeperkorrels
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 tl venkelzaad

Bereiding

1 Pel de ui en snijd hem in ringen. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in plakjes. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Was de paprika’s en snijd het vruchtvlees in reepjes. Was de rode peper en snijd hem in ringetjes.
escabeche
2 Wentel de visfilets met de huidzijde in de bloem. Verhit de olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur en bak de visfilets 3-4 minuten (afhankelijk van de dikte) op de huidzijde. Neem de filets uit de pan en leg ze in een ruime schaal.
escabeche
Bak de ui, de knoflook, de paprika en de rode peper ca. 5 minuten in het overige bakvet in de pan op middelhoog vuur.
escabeche
Blus af met de wijn en kook ca. 1 minuut in. Voeg de ciderazijn, de peperkorrels, de laurierblaadjes en het venkelzaad toe. Roer goed door en schenk het mengsel over de vis.
escabeche
Dek de schaal af, laat volledig afkoelen en marineer de vis ca. 24 uur in de koelkast.

Meer zomerse gerechten maken zoals escabeche? Bestel foodies augustus hier!

Foto’s: Eddy Haitjema  Foodstyling & receptuur: Willem van Santen  Styling: Willemijn van der Kamp  Servies: Stoer van Ria Smid (kuntsproduct.nl), eigen collectie