Tarwe is de meest gebruikte graansoort voor brood en patisserie. Maar de hele graankorrels zijn ook lekker als basis voor salades, soepen en bijgerechten. Of maak het übergezonde tarwegrassap van de kiemen.

Gierst, de kleine gele graankorrel, kent vele toepassingen. In brood, als bijgerecht of in griesmeel. Je kunt er zelfs popcorn van maken door hem te poffen. Graansoort zonder gluten.

Boekweit lijkt een graan, maar is een zaad en is dus glutenvrij. Boekweitmeel is standaard onderdeel van pannenkoekenmeel, maar stop de kleine pyramidevormige zaadjes ook eens in salades of warme gerechten.

Gortdroog is nooit een goed teken, maar wat dit nu met gort te maken heeft? Gort gekookt in een bouillon, in een soep, een risotto of een Arabische salade is helemaal niet droog, maar heel erg lekker. Houd hem mooi beetgaar.

Goeie grutten, nooit geweten dat grutten niets anders zijn dan gebroken gortkorrels (soms ook boekweit). Ze laten gemakkelijk hun zetmeel los en zijn ideaal voor pap. Kashna, de Russische risotto, wordt in hartige en zoete varianten met grutten bereid.

Rogge vind je terug in roggebrood en whisky. Fries (donker) roggebrood wordt gemaakt van de gebroken korrel. Voor Brabants roggebrood wordt de korrel gemalen, waardoor het brood lichter van kleur is. Door de lage hoeveelheid gluten in het meel heeft brood de neiging wat zwaarder te worden.

Haver is niet alleen voor het paard. Het graan bevat geen gluten, mits het tijdens de verwerking niet met andere graansoorten in contact is geweest. Haver verteert langzaam waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel piekt.