Geen dunne frietjes van een fastfoodketen of bleke diepvriesfriet van de snackbar om de hoek. Ook in de wereld van fastfood bestaat er zoiets als voortschrijdend inzicht. We willen verse handgesneden friet, knapperig van buiten en fluffy van binnen; op smaak gebracht met kruidenzout en vergezeld door een truffelmayonaise of een topping van pulled pork. In de meeste grote steden kun je wel terecht voor zo’n ambachtelijke portie patat.

Ambachtelijk frituren

De ambachtelijke friet past helemaal in de trend van niet te vaak, maar wel verantwoord en lekker snacken. De meeste zaken gebruiken biologische aardappels van Nederlandse bodem en doordat ze vers gesneden worden, proef je de smaak van de aardappel terug in de frietjes. En natuurlijk mogen huisgemaakte sauzen als romige truffelmayonaise, frisse citroenmayonaise of een spicy ketchup niet ontbreken. Thuis aan de slag met zelfgemaakte friet? Je wordt ruimhartig beloond met geurige en knapperige frieten die zingend uit het hete vet komen. Dat het niet lekkerder dan dit wordt, besef je op het moment dat je zo’n goudbruine friet in de romige zelfgemaakte mayonaise doopt. Zo simpel, maar zó lekker.

Geheime ingrediënt

Moeilijk is het allemaal niet, als je het geheim van de juiste ingrediënten maar weet. Het gaat vooral om de juiste aardappel: groot en kruimig moet hij zijn. Vastkokende aardappels bevatten te weinig zetmeel, wat resulteert in slappe friet. Een heel dun laagje maïzena om de aardappelstaafjes zorgt ervoor dat de frieten nog knapperiger worden. En met jouw favoriete frietzout en het basisrecept voor mayonaise – inclusief drie variaties hierop – maak je jouw eigen signature frietje mèt.

Zo maak je zelfgemaakte friet!

3x frietzout

  1. Komijnzout: Rooster 2 el komijnzaad en maal het fijn in een vijzel. Meng door 5 el zout.
  2. Peper-pimentónzout: Meng 4 el zout, 2 el versgemalen zwarte peper, ½ tl chilipoeder en ½ el pimentón door elkaar.
  3. Tijm-rozemarijnzout: Gebruik op 4 el zout ½ el gedroogde tijmblaadjes en ½ el gedroogde rozemarijn. Maal de tijm en rozemarijn goed fijn in een vijzel en meng door het zout.

Zo maak je zelf mayonaise!

3x mayonaise

Vadouvanmayonaise

  1. Maak de vadouvanmayonaise volgens het basisrecept. Roer 1 el vadouvanpoeder door de basismayonaise. Zeef de vadouvan eerst voor een mayonaise zonder klontjes.

Chili-knoflookmayonaise

  1. Snijd 1 rode chilipeper in de lengte in en verwijder de zaadlijsten. Was de chilipeper en hak hem fijn. Pel 1-2 teentjes knoflook en hak fijn. Wrijf de chilipeper en de knoflook in een vijzel tot een pasta.
  2. Maak de chili-knoflookmayonaise volgens het basisrecept, roer de chili-knoflookpasta door de eidooier en voeg daarna de olie toe.

Truffelmayonaise

  1. Maak eerst de truffelolie: verwarm in een pannetje 250 ml zonnebloemolie met enkele plakjes verse truffel. Laat de olie niet te heet worden (ca. 70°C). Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Zeef de olie.
  2. Maak de truffelmayonaise volgens het basisrecept, maar vervang de zonnebloemolie door de truffelolie.

zelfgemaakte friet

Foto’s: Eddy Haitjema Foodstyling: Willem van Santen Styling & receptuur: Willemijn van der Kamp Servies etc.: eigen collectie