Wie is Haya Molcho?

Haya Molcho is geboren in Tel Aviv in 1955. Ondanks verschillende verhuizingen in de loop van haar leven, bleef de verfijnde nationale keuken van haar geboorteland altijd in haar verankerd. Op negenjarige leeftijd verhuisde Haya met haar ouders naar Bremen, waar zij na de middelbare school psychologie studeerde. In 1973 ontmoette zij haar toekomstige man Samy Molcho, een beroemde mimespeler en expert in lichaamstaalcommunicatie.

In de beginjaren van hun relatie reisden ze de hele wereld over voor de carrière van Samy. Zo woonden ze in India, China, delen van Afrika en Zuid-Amerika. Dit gaf Haya de kans om zich telkens onder te dompelen in verschillende eetculturen. Dit legde de basis voor haar passie voor eten. Alles draait voor haar om de juiste smaken, ingrediënten en bereidingswijzen. Na jarenlang gereisd te hebben vestigden ze zich in Wenen waar ze vier kinderen kregen en Haya uiteindelijk haar restaurantketen NENI startte.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

India en China als kookschool

Haya vertelt: “Tijdens de reizen die we maakten heb ik ontzettend veel mensen ontmoet. Zo woonden we ruim een jaar in India, daar leerde ik kruiden en specerijen te gebruiken. Zo ontdekte ik de smaak umami bijvoorbeeld. India is een groot land met veel verschillende invloeden qua eten, daar ontstond absoluut mijn passie.” Na een jaar in India gewoond te hebben verhuisden Haya en Samy naar China. “We waren de eerste westerse artiesten in China, ik heb het over 43 jaar geleden. Mao was net weg, het was een groot verschil met India. Ondanks het communisme waren jonge mensen hongerig naar invloeden van buitenaf. De eetcultuur toentertijd was nog niet één procent van wat we nu kennen, ik heb daar zoveel geleerd. Het eten was hardcore en ruw, en vooral erg lekker.”

Settelen in Wenen

Haya: “Na ruim zeven jaar reizen wilden we graag kinderen, het was tijd om te settelen. Mijn man, Samy, werd professor op de kunstacademie in Wenen. We kochten een oud huis net buiten Wenen. De eerste jaren was ik alleen maar bezig met de kinderen. Ik kookte elke dag voor ze met verse ingrediënten en alle kennis die ik tijdens het reizen had opgedaan.” Haya vertelt dat ze in een groot huis woonden waar elke dag wel gasten over de vloer kwamen. “Naast de kinderen kookte ik eigenlijk ook elke dag wel voor gasten. Vaak namen de kinderen vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis, al waren er ook vaak vrienden van over de hele wereld die bij ons logeerden. Tot op de dag van vandaag wonen we nog steeds in hetzelfde huis en is koken nog steeds mijn grote passie.”

Haya Molcho

Reizen als levensles

Het is duidelijk dat Haya een ongelooflijke passie voor eten heeft. Dit proef je terug bij haar restaurants, iedereen die weleens bij NENI heeft gegeten kan dit vast beamen. Haya: “Het is belangrijk om een open mind te hebben. Niet alleen als het om eten gaat, eigenlijk met alles in het leven. Probeer alles eens uit terwijl je respectvol blijft naar waar iets vandaan komt. Eigenlijk zou iedereen moeten reizen, zo leer je de wereld kennen. Het voorkomt dat we nationalistisch worden. Reizen opent deuren, het opent je smaakt en zorgt voor meer onderling respect. Je beseft dat je niet alleen bent, maar dat we er samen iets van moeten maken. Tot op de dag van vandaag reis ik erg veel.”

Haar filosofie heeft ze meegegeven aan haar vier kinderen. “Gelukkig zijn mijn kinderen ook ontzettende foodies en zeer gepassioneerd. Vroeger moesten ze alles proeven. Dit deed ik aan de hand van spelletjes en verhalen, het is belangrijk hoe je iets verkoopt. Ik ben erg trots op mijn kinderen en hun partners. Familie is ongelooflijk belangrijk, daarom heeft bijna iedereen wel een rol binnen NENI. Daarnaast, haast iedereen die ook maar een klein onderdeel is van NENI voelt als familie.”

NENI

Ergens moet er een moment zijn geweest waarop de passie van Haya Molcho zich vertaalde naar NENI. Wanneer veranderde haar liefde voor koken naar een fulltime baan, een eigen bedrijf en een grote familie verspreid over de hele wereld? Haya legt uit: “Het begon met catering in Wenen. NENI bestond nog niet, maar ik kookte elke dag. Ik had een grote keuken en werkte ontzettend hard. Mensen wisten me te vinden voor bijzondere gelegenheden, zeker met een gezin was het soms erg zwaar. Op een gegeven moment besloot ik dat ik een restaurant wilde, zodat de keuken thuis weer een gewone keuken werd. Toen mijn oudste twee zoons klaar waren met studeren in 2009 vroeg ik ze om hulp voor de zakelijke kant. Niet veel later werden ze verliefd op het idee en ontstond NENI.” De naam van het restaurant verwijst naar haar vier kinderen: Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan. Ondertussen vind je NENI door heel Europa, van Amsterdam tot aan Zürich en Mallorca.

Haya Molcho

NENI Amsterdam

Het restaurant in Amsterdam vind je aan het Stadionplein 8 in Amsterdam. Een groot gebouw, met veel glas en grote gele letters. Ik kom er graag, ondanks dat het een groot restaurant is heeft het veel verschillende sfeervolle hoekjes. De sfeer is altijd fijn en warm, het eten nog veel fijner. Dit is natuurlijk te danken aan de chef van NENI Amsterdam, Haya vertelt enthousiast over hem: “Boaz is hier in Amsterdam de chef, ik vertrouw hem volledig. Sterker nog, het voelt alsof hij familie van me is. Boaz komt uit Israël, bij ons eerste gesprek had ik meteen een klik met hem. Zijn kennis over eten is eindeloos en hij kookt volgens de filosofie van NENI. Een soort geordende chaos waarbij smaak bovenaan staat. Hij bepaalt zelf de kaart en het menu, dat maakt elke locatie van NENI uniek. Ik vertrouw niet zomaar elke kok, maar voor Boaz ga ik absoluut door het vuur.”

Ik vraag Haya naar Amsterdam, waarom wilde ze juist hier een vestiging van NENI openen? Haya: “Amsterdam voelde altijd al een beetje als thuis. Hier vind je zoveel verschillende culturen in één stad én er is zoveel te vinden qua eten. Daarnaast zijn er in Nederland lokaal de beste ingrediënten te vinden, iets wat ik erg belangrijk vind. In sommige landen zijn mensen weleens bang voor andere culturen, hier in Amsterdam is dat niet het geval. Dat vind ik bijzonder en maakt deze stad perfect voor NENI.”

Guilty pleasure

Het eten bij NENI is over het algemeen een mix tussen smaakvol streetfood en de parels uit de verfijnde keuken van het Midden-Oosten. Zelf wil ik het liefste altijd de hele kaart bestellen omdat ik weet dat er goed eten wordt geserveerd – en niet geheel onbelangrijk – erg lekker. Ik ben bijvoorbeeld ontzettend fan van knafeh, een dessert dat hier steevast op de kaart staat. “Mijn eigen guilty pleasure is de Joodse kippensoep van mijn moeder. Mét ketchup, dat maakt het af. Dit is misschien ook wel mijn eerste herinnering aan eten. Mijn moeder maakte deze kippensoep vroeger altijd als ik ziek was. Ze gebruikte alle ingrediënten van kop tot staart voor de soep waardoor deze vol van smaak zat. Stiekem wilde ik weleens ziek zijn als kind, juist omdat ik wist dat mijn moeder dan de soep zou maken”, vertelt Haya over haar herinneringen aan eten.

Toekomst

Volgens Haya Molcho komt er nog veel aan in de toekomst: “We zijn momenteel bezig met een lijn van producten voor in de supermarkt, daarnaast opent binnenkort een nieuw restaurant in Wenen; NENI am Wasser. Zoals de naam al doet vermoeden, een restaurant aan het water. Onlangs opende we ons eerste restaurant in Kopenhagen, dat wilde ik al een tijdje door de mooie omgeving en goede producten die je daar vindt. Eén van mijn zoons opent binnenkort een hamburgerrestaurant. Als familie zijn we continu in beweging en blijven we groeien, zonder het belangrijkste uit het oog te verliezen. Eten moet vooral erg lekker en eerlijk zijn. Als mensen terugkomen voor je eten, dan zit je op het goede spoor.”

NENI Amsterdam vind je aan het Stadionplein 8 in Amsterdam. Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom NENI? Volg @nenifood op Instagram voor updates, een kijkje achter de schermen en meer.

Haya Molcho NENI