Komend jaar vind je iedere maand een ijsrecept achterin foodies. IJs maken is al mijn ding sinds mijn jeugd, ik sleutel graag eindeloos aan recepten en mag nu maandelijks het resultaat tonen in het blad. Voor deze recepten heb je een ijsmachine nodig. Mensen die hoopvol vragen of het ook zonder machine kan moet ik teleurstellen. IJs maak je nu eenmaal met een ijsmachine, het is niet anders. Vergelijk het een beetje met een espressoapparaat. Is het de investering waard? Als je waarde hecht aan goede espresso wel. Vind je goed ijs belangrijk, dan is een ijsmachine de investering waard.

Simac ijsmachine

Mijn eerste ijsmachine was een kleine Simac die ik rond mijn twaalfde van mijn opa kreeg, ook een ijsfanaat. Bij het machientje zat een receptenboek dat nog steeds een beetje mijn ijsbijbel is. Een beter recept voor koffie-ijs dan in dat boek heb ik nooit gevonden. De compacte machine had een uitneembaar bakje, een plastic molentje en het duurde zo’n veertig minuten om ijs te draaien. Na jarenlang intensief gebruik gaf hij uiteindelijk de geest.

Musso ijsmachine

De volgende ijsmachine, die ik nog steeds gebruik, werd een zwaargewicht. Een Musso die bijna niet te tillen was, helemaal van staal, met een krachtige motor en een vaste bak, een onverwoestbaar ding met maar twee knoppen en een timer. Een tractor. IJs is er na ca. 15 minuten klaar in en hij kan de hele dag achter elkaar door ijs draaien als je wil. Hier hangt dan wel een prijskaartje aan. Zeg maar het prijskaartje van een goede espressomachine. Is hij dat waard? Voor mij wel. Mijn koffie maak ik wel in een moka percolatortje op het fornuis, mijn ijs is heilig.

IJsmachine aangeschaft? Probeer dit laurierdropijs!