Kerst met de redactie van Foodies

Dit jaar vieren we kerst door terug te blikken op het afgelopen jaar. We kookten nog een keer onze favoriete recepten, samen met Willem. Aan tafel delen we niet alleen het heerlijke eten, we delen ook de prachtige verhalen die daarbij horen. Oftewel; kerst met de redactie van Foodies! Stuk voor stuk nemen we je mee naar een herinnering en delen we het bijpassende recept. Van zuurdesembrood tot aan verse gnocchi.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Martina

“Dit jaar stond voor mij in het teken van fermenteren. Het begon met een workshop bij dé fermentatie -expert Christian Weij en de rest is geschiedenis. Bubbelende zuurdesemstarter op het aanrecht en planken vol met potten zuurkool en andere gefermenteerde groenten, zo staat onze keuken er tegenwoordig bij. Zoek je ook een leuk project voor 2023? Ga aan de slag met zuurdesem!”

Martina

Zuurdesembrood met rokerige jalapeñoboter

Heerlijk als bijgerecht of als voorgerecht, al snoepen wij het liefst stiekem tijdens het koken al van dit smaakvolle brood.

> naar het recept: zuurdesembrood met rokerige jalapeñoboter

Zuurdesembrood met rokerige jalapeñoboter

Yvonne

“In de mooiste toko van Nederland, Dun Yong in Amsterdam, kookten Vanja van der Leeden en Emma de Thouars met onze mysteriebox. Ik werd die dag helemaal geïnspireerd om wat vaker Aziatisch eten op tafel te zetten. Daarom dit jaar met kerst op mijn tafel deze heerlijke bao buns met tofu. Tip: dit broodje mag je met je handen eten. Sterker nog; je wílt je vingers erbij aflikken!”

Yvonne, Willem, Vanja, Emma en Bas

> naar het artikel: Van mysterybox tot mushrooms met Vanja van der Leeden & Emma de Thouars

Bao buns met sticky tofu

Zoals Yvonne al zei; om je vingers bij af te likken! Zó lekker zijn deze bao buns met sticky tofu, probeer maar eens uit. Stoom de broodjes pas vlak voor het serveren, vers zijn ze het lekkerst.

> naar het recept: bao buns met sticky tofu

Bao buns met sticky tofu

Bas

“Afgelopen jaar leerde ik van Sarah Puozzo échte gnocchi maken. Spoiler alert; het was een stuk makkelijker dan ik dacht. Sindsdien maak ik thuis regelmatig gnocchi, met bijbehorend houten plankje om de gnocchi te vormen.”

Bas en Sarah

> naar het artikel: Dé perfecte gnocchi: zijdezachte deegkussentjes

Gnocchi met spinaziepesto, paddenstoelen en spek

Het maken van gnocchi is waarschijnlijk een stuk makkelijker dan dat je denkt, dat bewijst dit recept wel. Een ideaal gerecht voor de feestdagen, zeker door de feestelijke én luxe uitstraling van dit gerecht.

> naar het recept: gnocchi met spinaziepesto, paddenstoelen en spek

Gnocchi met spinaziepesto, paddenstoelen en spek

Willem

“De samenwerking met Jord Althuizen voor ons BBQ-nummer vond ik een hoogtepunt van afgelopen jaar. Zijn picanharecept, dat toen op de cover stond, heb ik als uitgangspunt genomen voor deze ‘kerst’-uitvoering. Zoals je ziet op de foto lag er tijdens het grillen nog sneeuw buiten, dus ook deze kerst trotseer ik de elementen en kook ik lekker buiten. Uiteraard kan de picanha ook in de oven, voor als je liever binnen blijft.”

Willem

Picanha met gerookte hollandaisesaus

Heb je geen geschikte barbecue in de tuin staan om de picanha te bereiden? Geen zorgen! Het kan gelukkig ook in de oven. Gaar het vlees op dezelfde manier, controleer de juiste gaarheid door de kerntemperatuur te meten.

> naar het recept: picanha met gerookte hollandaisesaus

Kerst met de redactie van Foodies: picanha met gerookte hollandaisesaus

Marieke

“Door met het seizoen mee te koken, kun je elke maand genieten van de lekkerste producten. Groenten en fruit uit het seizoen zitten namelijk bomvol smaak. Daarom zoek ik maandelijks uit wat voor lekkers je het beste op je boodschappenlijstje kan zetten. Kijk maar wat er in mijn handen ligt!”

Marieke

Sanne

“Hij staat met stip op één in de lijst ‘vroeg opstaan in 2022’. Om boter te maken samen met Theo Warmerdam waren Willem en ik al om half vier ‘s ochtends uit de veren, maar het was het waard. Er is geen boter lekkerder dan verse boerenboter, met als ‘bijproduct’ de beste karnemelk die ik ooit geproefd heb.”

Sanne

Pompoen-tarte tatin met karnemelksorbet

De herinneringen van Marieke en Sanne komen samen in deze geweldige tarte tatin met pompoen en karnemelksorbet. Misschien wel het ideale dessert voor de feestdagen. Trek er genoeg tijd voor uit, het ijs maken we namelijk ook helemaal zelf.

> naar het recept: pompoen-tarte tatin met karnemelksorbet

Pompoen-tarte tatin met karnemelksorbet

Lees ook: