Wat is matcha?

Matcha is een felgroene, poedervorm van groene thee. De theesoort komt uit Japan en is daar al heel populair. Meer en meer zien we het in Nederland op de kaart staan in koffiebarretjes en wij zijn inmiddels hartstikke verknocht aan het groene goud.

matcha

Matcha komt van de theeplant ‘Camellia sinensis’. Vier weken voordat de matchablaadjes worden geoogst, worden de theeplanten afgedekt, zodat ze in de schaduw komen te staan. Na het oogsten volgt het proces van stomen. Dit is maar heel kort, ongeveer 20 seconden. Dit stopt het fermentatieproces en zo behoudt het blad zijn diepe en felle groene kleur. Vervolgens worden de theebladeren gedroogd in kamers waar continue droge lucht doorheen stroomt. Na het drogen worden de stammen en takjes van de bladeren verwijdert. En wat overblijft zijn de groene theeblaadjes, die noemen ze ook wel ‘Tencha’. De Tencha worden vervolgens vermalen door een grote stenen molen vermalen of op de traditionele manier: in een vijzel.  Net als bij koffie of whisky heb je ‘single estate’ matcha, afkomstig van één oogst.

Groen betekent gezond, toch?

Dat groene spul is gezond? Nou en of! Want een kopje matcha bevat ongeveer vijf keer meer antioxidanten dan elk ander theetje, waarmee het je lichaam helpt reinigen. Door het aminozuur L-theanine, dat van nature in theebladeren zit, heeft het een kalmerende werking. En het geeft je stofwisseling een flinke boost en helpt je lichaam sneller vet te verbranden dan normaal. Dus voor een beetje extra energie kun je ook bij matcha terecht, want: cafeïne. Tot slot bevat het ook nog eens calcium, chlorofyl, vitamine A en C, kalium, ijzer en eiwitten.

Wat heb je nodig voor een matcha thee?

Voor een lekkere kop matcha thee of latte heb je een ‘whisk’ nodig, een diepe kom of schaal, water op 60 à 70 graden en een kleine weegschaal. Een matcha whisk of garde, traditioneel gemaakt uit één stuk bamboe vind je bij de Aziatische supermarkt of je doet jezelf een mooi cadeau en koopt een matcha setje online met een traditionele theeschep.

matcha

Bereiding van de basis

Gebruik voor een kopje matcha thee 3 g matchapoeder en vul dit aan tot 40 g met water op temperatuur van ongeveer 70 graden. Klop dit tot een geheel en maak een zigzag beweging met de klopper in plaats van een ronde beweging. Zorg ervoor dat je matcha thee nooit langer van 30 seconden klopt, dat maakt de thee erg bitter. Zodra (meestal duurt dit ongeveer 15 seconden) het matcha goed is gemengd met het water kun je de thee aanvullen met water, melk of opgeschuimde melk.

Thee, latte of iced?

Als je de basis hebt gemaakt giet je dit in een glas. Schenk de rest van het water (ook weer 70 graden) op het matchamengsel. Ga je liever voor een iced matcha latte? Vul een glas met amandelmelk en ijsklontjes en giet als laatste de basis over de gekoelde melk. Krijg je meteen zo’n mooi kleureffect! Liever een matcha latte? Schenk de basis in een mok of kopje en schuim de melk (naar keuze) op, even goed walsen met de melk en schenk over de basis matcha heen.
Maar je kunt nog veel meer met matcha, zoals ijs maken of het gebruiken in een milkshake, cake, chocolat chip cookies . Nog veel lekkerder: probeer eens zelf een cakerol met matcha en witte chocolade.
matcha

Waar kun je het kopen?

Wij bestelden een potje matcha thee bij de Body & Fit shop. Maar je kunt ook bij veel natuurwinkels terecht voor het groene theepoeder, zoals Holland & Barrett of Ekoplaza. Je plaatselijke toko of Aziatische supermarkt kun je er ook altijd genoeg vinden van prima kwaliteit. Dit is vaak matcha van hogere kwaliteit en dit zal je ook merken aan de prijs. Een blend heeft dan vaak weer verschillende takjes en theesoorten door de matcha heen.
matcha
Beeld: Jason Leung on Unsplash, Christine Wehrmeier on Unsplash