Alle vormen en maten
Tsja… dan blijken er dus veel meer vormen pasta te zijn dan Italiaanse regio’s. De ene pastasoort is een uitblinker in het vasthouden van zware sauzen, terwijl de andere het juist goed doet in een soep.
Trofie
Deze gedraaide pastasoort is de traditionele basis voor pasta met pesto genovese uit het noorden van Italië. In de gleufjes van de gedraaide vorm blijft de pesto goed hangen.
Strozzapreti
Een gedraaide pasta uit de regio Emilio-Romagna. Letterlijk vertaald ‘priesterwurgers’. De gelijkenis met de boord van een priester verklaart de bijzondere naam. Ook zou het verwijzen naar de grap dat de priesters zo vaak onaangekondigd kwamen eten, dat men wenste dat ze zouden stikken in de gedraaide pastavorm.
Corzetti
Handgemaakte pastasoort uit Ligurië die met een houten stempel een afdruk krijgt. De pasta lijkt op munten en bestaat al heel lang. In de middeleeuwen werd het pastarondje gestempeld met het wapen van de Genovese familie. Het reliëf van de stempelafdruk houdt pesto’s en lichte sauzen goed vast.
Cresto di gallo
Halvemaanvormige pasta met kartelvormige randen. De allemansvriend is ideaal voor zowel het vasthouden van zware sauzen als van olijfolie of gesmolten boter.
Ditalini
Een graag geziene pasta in soepen en salades. Vanwege zijn kleine vorm passen er meerdere tegelijk op een lepel. Pasta e fagioli, met bonen, en Siciliaanse pasta’s met broccoli en ricotta zie je vaak in combinatie met ditalini.
Sorprese
De naam van deze pasta betekent ‘verrassing’ in het Italiaans. Ironisch, want je komt bedrogen uit. Het pastavormpje lijkt gevuld te zijn, maar er zit niets in. Wel zijn de vormpjes een goede drager voor zware vleessauzen zoals ragù.Foto’s: Eddy Haitjema styling: Femke van Waveren foodstyling: Willem van Santen Bron: ricette, Pastosa, the Pasta Project