Alle vormen en maten

Tsja… dan blijken er dus veel meer vormen pasta te zijn dan Italiaanse regio’s. De ene pastasoort is een uitblinker in het vasthouden van zware sauzen, terwijl de andere het juist goed doet in een soep.

Trofie

Deze gedraaide pastasoort is de traditionele basis voor pasta met pesto genovese uit het noorden van Italië. In de gleufjes van de gedraaide vorm blijft de pesto goed hangen.
pasta soorten

Strozzapreti

Een gedraaide pasta uit de regio Emilio-Romagna. Letterlijk vertaald ‘priesterwurgers’. De gelijkenis met de boord van een priester verklaart de bijzondere naam. Ook zou het verwijzen naar de grap dat de priesters zo vaak onaangekondigd kwamen eten, dat men wenste dat ze zouden stikken in de gedraaide pastavorm.
pasta soorten

Corzetti

Handgemaakte pastasoort uit Ligurië die met een houten stempel een afdruk krijgt. De pasta lijkt op munten en bestaat al heel lang. In de middeleeuwen werd het pastarondje gestempeld met het wapen van de Genovese familie. Het reliëf van de stempelafdruk houdt pesto’s en lichte sauzen goed vast.
pasta soorten

Cresto di gallo

Halvemaanvormige pasta met kartelvormige randen. De allemansvriend is ideaal voor zowel het vasthouden van zware sauzen als van olijfolie of gesmolten boter.
pasta soorten

Ditalini

Een graag geziene pasta in soepen en salades. Vanwege zijn kleine vorm passen er meerdere tegelijk op een lepel. Pasta e fagioli, met bonen, en Siciliaanse pasta’s met broccoli en ricotta zie je vaak in combinatie met ditalini.
pasta soorten

Sorprese

De naam van deze pasta betekent ‘verrassing’ in het Italiaans. Ironisch, want je komt bedrogen uit. Het pastavormpje lijkt gevuld te zijn, maar er zit niets in. Wel zijn de vormpjes een goede drager voor zware vleessauzen zoals ragù.
pasta soortenFoto’s: Eddy Haitjema styling: Femke van Waveren foodstyling: Willem van Santen Bron: ricette, Pastosa, the Pasta Project