Ras el hanout is een Noord-Afrikaans specerijenmengsel van wel 20 of meer specerijen. Elke kruidenhandelaar maakt zijn eigen samenstelling van het mengsel, ras el hanout betekent dan ook eigenlijk ‘het beste van de markt’. Ras el hanout is lekker als smaakmaker bij lamsvlees, wild, couscous en rijst. Dit heb je in ieder geval allemaal nodig om zelf je eigen ras el hanout samen te stellen:
• 1 tl gemalen komijn
• 1 tl gemberpoeder
• 1 tl gemalen kaneel
• 1 tl gemalen koriander
• 1 tl gemalen zwarte peper
• 1 tl gemalen piment
• ½ tl gemalen cayennepeper
• ½ tl gemalen nootmuskaat
• ¼ tl gemalen kardemom
• ¼ tl gemalen kruidnagel
• ¼ tl gemalen kurkuma
• ¼ tl gemalen anijszaad
• ¼ tl fijngewreven gedroogde rozenknopjes
• ¼ tl fijngewreven gedroogde lavendelbloemen
Maar denk eraan: ook het mengen van ras el hanout is een kunst.