Dit gaat de redactie koken met kerst

Wij zijn er helemaal klaar voor, jij ook? Benieuwd naar hoe wij de feestdagen vieren dit jaar? Deze kerst staan er bij onze redactie de volgende heerlijke gerechten op het menu:

Bas

“Eerste kerstdag vier ik met mijn schoonfamilie. Jaarlijks vieren we kerst met het gezin van mijn vriendin. De dag bestaat eigenlijk maar uit één ding. Eten. Veel én lekker eten. Zowel haar ouders als haar zusjes weten namelijk wat lekker is. We duiken met z’n allen de keuken in en maken verschillende gangen. Stiekem probeer ik er elk jaar extra gangen doorheen te drukken, maar mijn schoonmoeder steekt daar vaak een stokje voor. Terecht, anders zitten we tot diep in de nacht aan tafel. Dit jaar komt er net als vorig jaar een volledig vegetarisch kerstmenu op tafel. Vorig jaar was ik sceptisch, achteraf gezien beviel het ontzettend goed. Je maakt veel lekkere gerechten met plantaardige ingrediënten. Blijf vooral weg van alle vleesvervangers en eer producten in hun originele vorm. Misschien maak ik wel de milk tea-tiramisu van Emma de Thouars, één van mijn favoriete recepten van afgelopen jaar.”

Martina

“Ik kom uit Tsjechië en daar eet je ieder jaar hetzelfde hoofdgerecht met kerst: gefrituurde karper met aardappelsalade, dat staat dus in ieder geval vast. De rest is behoorlijk vrij in te vullen en wisselt ieder jaar een beetje. Een paar jaar geleden ben ik een nieuwe traditie gestart, vlak voor de feestdagen maak ik een paar flessen eggnog. Leuk om weg te geven, een scheutje te doen in de koffie of om achterovergeleund in een luie stoel aan een glaasje te nippen na het diner. Maar wat me ook heel leuk lijkt is om hem eens te verwerken in deze feestelijke eggnogtaart. En een glaasje serveer ik er natuurlijk bij.”

Eggnogtaart redactie kerst

Willem

“Wat ik ga doen met kerst? Na jaren van verzet (van mijn kant) gaan we dan toch echt gourmetten. Om de schijn van democratie in ons huishouden op te houden ben ik gezwicht. Het compromis? We hebben een mooie nieuwe overkapping in onze tuin dus we doen het buiten, zodat de gordijnen lekker fris blijven. De terrasheater is besteld!”

Marieke

“De kersttraditie bij mij thuis? Iedereen maakt één gang voor het kerstdiner. Aangezien ik ook nog een hele leuke schoonfamilie heb met dezelfde traditie, sta ik beide avonden in de keuken. Dit jaar ben ik de ene dag verantwoordelijk voor het koude voorgerecht en heb ik de andere dag het dessert toebedeeld gekregen. Stiekem ben ik allang blij dat ik het hoofdgerecht niet hoef te maken en zo veel mogelijk van de gezelligheid van het kerstdiner kan genieten. Mijn doel? Gerechten die ik goed kan voorbereiden. Dit jaar maak ik dus de avond van tevoren al het dessert: cranberry-mandarijntaartjes met een zelfgemaakte sorbet. Het voorgerecht probeer ik ook zo goed en kwaad als het kan de dag van tevoren te maken. Mijn keuze is gevallen op een bietencarpaccio. Voor een extra feestelijk effect ga ik met kerst voor chiogga-bieten: helemaal goedgekeurd door de redactie.”

vegetarisch recept

Yvonne

“Sinds de komst van mijn zwager in onze familie gaat er geen kerst voorbij zonder kerstkalkoen. Hij kookt niet vaak maar met kerst pakt hij uit. Hij vindt het heerlijk om zich dan de hele dag om de kalkoen te bekommeren. Met resultaat: de kalkoen is ieder jaar supermals en de jus die hij erbij maakt wil ik zo wel uit het kannetje drinken. Ik eet eigenlijk geen vlees maar voor zijn kalkoen maak ik jaarlijks een uitzondering. Mijn kersttaak is het maken van een vegetarisch klapstuk. Het doel: mijn familie overtuigen dat vegetarisch eten óók heel lekker kan zijn. Meestal maak ik een paddenstoelenlasagne of een gevulde pompoen, maar dit jaar heb ik mijn zinnen gezet op een vegetarisch stoofpotje. Ik denk dat ik de kikkererwtenstoof ga maken van foodiesmagazine.nl, maar misschien zwicht ik ook wel weer voor de pompoenstoof met groene kool. Mijn favoriete Foodies-gerecht van afgelopen jaar!”

Sanne

“Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden. Bij strenge winterkou of een bijzondere kraamvisite wil ik nog wel eens brei-, haak- of vlechtkriebels krijgen. Maar wat is er nu leuker dan een vlechtproject dat je vervolgens met vrienden en familie op kunt eten? Deze kerst ga ik daarom voor het Foodies’ kerstbrood dat niet voor niets een plekje op de cover van ons dubbeldikke kerstnummer heeft gekregen, een echte kerst favoriet van de redactie. Sowieso vind ik de start van de kerst een fijn moment, nog zo vers en vol verwachting. Heerlijk om je kerstochtend op te starten met de geur van gemalen koffie en warm chocoladebrood met knapperige pistachenootjes. En je dan ondertussen verheugen op wat je vanavond samen op tafel gaat zetten. Ik heb er nu al zin in.”

Foodies kerstbrood met chocolade, pistache en kersen: Coverkoken met Foodies

Lees nu ook: kerst met de redactie van Foodies 

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.