Gisterenavond ontdekte ik de truffel, het zwarte goud (hoewel er ook witte truffels op de markt te vinden zijn). Ik ontdekte de peperdure truffel niet op mijn bord, daar vond ik die avond witlof met ham en kaas, maar de delicatesse vroeg mijn aandacht op de televisie: de Keuringsdienst van Waarde vertelde één aflevering lang over de herkomst van truffel en truffelolie.
De aflevering bracht fantastische ideeën en feiten aan het licht. Truffels zijn niet te kweken, maar er zijn fanatieke ‘foodies’ die zich daar niet door laten tegenhouden. Meneer de Volder bijvoorbeeld, de enige echte ‘voorzitter van de truffelorde in België’. Glunderend stelt hij zich voor. Hij liet als truffelverslaafde vrachtwagens vol grond uit Périgurd, Frans truffelgebied, verslepen naar zijn Belgische truffel ‘plantage’. Dat leverde hem zo’n 300 tot 900 gram truffels per jaar op, waar dan nog wat grammetjes afgesnoept werden door het varken dat de truffels opspeurde. Het wordt algauw duidelijk dat honden in het zoeken van truffels wat dat betreft betrouwbaarder zijn.
Misschien lijkt het niet de moeite, maar voor een kilo truffels van goede kwaliteit kun je toch al snel zo’n 2000 euro vragen. Bovendien heeft De Volder een speciale band met truffels, de tranen staan in zijn ogen wanneer hij vertelt over ‘zijn eerste keer’. “Het is als een drug”, vertelt hij, terwijl hij verlekkerd terugdenkt.
Maar nu de klapper van de uitzending: truffelolie. Wordt truffelolie geperst uit truffels en gecombineerd met olijfolie? Nee, zeker niet, daarvoor heb je toch zeker meer dan een halve kilo truffels voor nodig. Dan zou de prijs van een flesje truffelolie algauw uitkomen op zo’n 500 euro. Dus waar wordt truffelolie dan van gemaakt?
Zit je goed? Hou je vast, want daar komt de grote onthulling. De essentie van truffelolie wordt gemaakt van het restproduct van olieraffinaderijen! Keek je eerder op de avond nog naar de pogingen het olielek in de Golf van Mexico te dichten op het journaal? Als ik daar nu naar kijk denk ik meteen aan truffelolie, en andersom. Het culinaire truffelgevoel is voor mij voorgoed veranderd.