Foodies houdt van exotische ingrediënten uit verre landen. We delen vandaag de zeven smaakmakers uit China.

  1. Sesampasta: pasta van ongepelde en ongeroosterde sesamzaadjes. Het is niet hetzelfde als de Arabische tahin, die wordt van gepeld en geroosterd sesamzaad gemaakt. De Chinese sesampasta smaakt vrij bitter en is een smaakmaker in dipsauzen, sauzen of noedels.
  2. Vijfkruidenpoeder: steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de vijf ingrediënten van het beroemde Chinese five spice powder. Onmisbaar bij pekingeend, maar ook als rub voor allerlei soorten geroosterd vlees.
  3. Zwartebonensaus: gemaakt van gefermenteerde en gezouten sojabonen (tijdens dit proces kleuren ze zwart) heeft de saus een subtiele, hartige smaak. Wordt warm gebruikt in sauzen bij vlees, vis of garnalen.
  4. Pruimensaus: zoetzure saus van gezouten pruimen, suiker, rijstazijn en gember. Als dip bij gefrituurd eten zoals dimsum, bij geroosterde eend of gebakken tofu.
  5. Hoisinsaus: zoet-hartige saus op basis van soja, rode peper en rijstazijn. Over het vlees strijken voor het roosteren, in een wokgerecht of in een dipsaus bij spring rolls en pekingeend.
  6. Chinese chiliolie: fijngesneden gedroogde pepers, kno ook, sojasaus en sesamolie. De chiliolie zet je in als pittige smaakmaker.
  7. Oestersaus:oorspronkelijk wordt de hartig smakende oestersaus gemaakt door oesters te koken tot het vocht gaat karamelliseren. Nu voegt men meestal oesterextract
    aan een saus op basis van soja. Garnalen of groenten in oestersaus zijn echte klassiekers.

chinees