Scherp, vlak, kruidig of juist zoet. De ene mosterd is de andere niet, ontdekten wij op de redactie tijdens een blinde test met Hollandse mosterd. We vonden ze stuk voor stuk heerlijk en lichten ze hier graag voor jullie uit.
Hollandse mosterd test

 1. Landwinkel ambachtelijke mosterd (200 ml, €3,25).
  Flink geel vanwege de kurkuma, niet scherp, zoetig, doet een beetje denken aan frietsaus.
 2. Deventer Stadsmosterd (170 g, €3,00).
  Hij smaakt nootachtig, naar geroosterd mosterdzaad. Hij is niet scherp, meer een smaakmaker.
 3. Tons boerenmosterd (150 g, €2,20).
  Sinds 1978 ambachtelijk en op zonne-energie gemaakte mosterd. Hij ziet er mooi uit, maar is meer een saus dan een mosterd. Niet scherp, smaakt ‘aangelengd’.
 4. Zaanse mosterd (335 g, €0,99).
  Milde mosterd, beetje zoetig, weinig scherp. Prima mosterd voor bij een blokje kaas.
 5. Groninger mosterd Marne (235 g, €1,04).
  Scherpste mosterd die erbij zit. Doet qua scherpte denken aan echte Franse mosterd, hij is snel scherp en trekt ook snel weer weg. Smaak is warm en kruidig.
 6. Doesburgsche mosterd (300 g, €1,49).
  Redactiefavoriet, lekker scherp, maar niet te. Goede structuur. Pure mosterdsmaak, de smaak is uitgebalanceerd. Ook mooi om mee te koken, marineren en rubben.

Welke mosterd je ook kiest, ze zijn allemaal heerlijk en het blijft een kwestie van persoonlijke smaak. Serveer jouw favoriet bijvoorbeeld bij een bittergarnituur en lekker speciaalbier. Of gebruik de mosterd om mee te koken. In foodies november hebben we 5 heerlijke recepten met mosterd. Bestel jouw exemplaar hier.