In recepten voor taarten en desserts kom je in de ingrediëntenlijst weleens vanille-extract tegen. Natuurlijk kun je vanillemerg gebruiken voor de smaak, maar dit moet wel even trekken in warme vloeistof en niet elk recept leent zich hiervoor. Daarom maken we zelf: vanille extract. 
vanille extract

Vanille extract

Een extract kun je gemakkelijk toevoegen en bijvoorbeeld ook gebruiken in cocktails. Voor het maken van een extract gebruik je alcohol: de smaakstoffen van de vanille lossen hierin op. De vanilletinctuur is na het trekken zo intens van smaak dat je maar enkele druppels nodig hebt in een cake of pudding. De smaak te pakken gekregen? Je kunt van verschillende ingrediënten een extract maken, bijvoorbeeld van amandelen of koffiebonen. Het leuke aan een extract is dat het ontzettend lang goed blijft, dus een rij flesjes met verschillende smaken in je keukenkastje is ideaal om op voorraad te hebben. Koffie-extract is bijvoorbeeld een mooie smaakversterker in chocoladegebak en amandelextract doet het goed in Italiaanse of Marokkaanse koekjes.

Aan de slag!

Gebruik een schone, met kokend water uitgespoelde pot of fles. Snijd 2 vanillepeulen van goede kwaliteit open. Doe de peulen in de pot en vul aan met 100 ml wodka of rum. Sluit de pot, schud een paar keer en zet hem ca. 8 weken weg. Schud hem twee keer per week. Je kunt het extract steeds weer aanvullen met alcohol, want de peulen blijven nog lang hun smaak afgeven. En heb je vanillemerg gebruikt en de peul over? Ook die stop je er gewoon bij of maak je vanillesuiker van. De peulen stop je in een pot met basterdsuiker en zo spaar je al je peulen op totdat je vanillesuiker hebt. Tip: leuk om als cadeautje te geven in een weckpot met een mooie strik erom heen!

De slag te pakken nu? Duik de keuken in en bak je eerste recepten met je homemade vanille extract! 

Beeld: iStock