Wat is pastinaak?

Pastinaak is een echte wintergroente en in Nederland volop verkrijgbaar tussen oktober en maart. Dit is dus het perfecte seizoen om er iets lekkers mee te maken. Maar wat is pastinaak nou eigenlijk? Deze witte groente is het zoetere broertje van de welbekende oranje wortel. Aan het koken met pastinaak zitten veel gezondheidsvoordelen. Zo bevatten ze flink wat vitamine C en zitten ze boordevol vezels en foliumzuur. Ook draagt deze witte wortelgroente onder andere bij aan de gezondheid van het hart, je ogen en botten.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Je staat in de supermarkt, klaar om deze zoete, anijsachtige smaakmaker in huis te halen. Maar welke kies je uit? Zorg ervoor dat je kiest voor een stevig, hard exemplaar zonder bruine plekken. Is je pastinaak toch zacht geworden? Geen zorgen, je kunt er altijd nog een lekkere soep of puree mee maken.

Hoe smaakt pastinaak?

Als je een hap neemt van een pastinaak, merk je de anijssmaak al snel op. De structuur is het beste te vergelijken met die van een romige aardappel. Sterker nog, in het verleden werden aardappelen regelmatig vervangen door pastinaken.

Wat is de beste vervanger voor pastinaak?

Toch niet zo’n fan van deze witte wortel, is het niet het seizoen of is hij bij de supermarkt uitverkocht? Geen probleem, je kunt pastinaak vervangen door een gewone wortel, (zoete) aardappel of aardpeer.

Welk deel is eetbaar?

Je kunt bijna de hele groente eten, behalve de bovenkant. Zelfs de schil is eetbaar! Als je een pastinaak gaat schoonmaken, snijd je de uiteinden van deze witte wortel af. Die gooi je weg. Vervolgens kun je de groente eventueel schillen en dan in plakjes snijden.

Hoe bewaar je pastinaak en hoe lang is de groente houdbaar?

Yes! Je hebt deze lekkere witte wortel in huis gehaald. Misschien maak je er gelijk een smaakvol gerecht mee, maar anders is het zaak om de pastinaak te bewaren op een koele plek. Ze voelen zich helemaal thuis in de groentela van de koelkast en blijven hier ongeveer twee weken goed. Wil je ze langer bewaren? Pastinaak kan ook in de vriezer en blijft hier zo’n zes maanden goed. Het is wel slim om de groente even te blancheren voor je hem invriest.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal met pastinaak? Een heleboel! Je kunt hem bakken, koken, frituren, laten garen in de oven, gebruiken in stamppotten, soepen, ovenschotels of zelfs als rauwkost in een salade. Ook is het mogelijk om er chips of puree van te maken. Heb je al zin gekregen om met deze lekkere groente aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten uit, doe je schort om en tover iets lekkers op tafel. Hier ga je vast en zeker van genieten.

1. Witte herfstsalade met notenmayonaise

witte herfstsalade met notenmayonaise

2. Pastinaken uit de oven met salie en knoflook

pastinaken recept

3. Hertenstoof met pastinaak, cranberry en kaneel

Hertenstoof