Truffels, chocoladetaart, ijs… Wat zouden ze zijn zonder ganache? De goddelijke chocoladevulling zou rond 1850 zijn bedacht en wordt sindsdien gebruikt voor allerlei verschillende recepten. Vanwege het grote deel slagroom kun je koude ganache zelfs luchtig kloppen en gebruiken voor mooie frostings op gebak. Ganache is het schoolvoorbeeld van lekker en makkelijk, want uiteindelijk is het niets meer dan in slagroom gesmolten chocolade. Met likeur, een scheutje sterke koffie of een extract van vanille!

Recept voor een perfect simpele ganache

Verhit in een pan 200 ml slagroom tot het kookpunt. Hak ondertussen 200 g pure chocolade fijn en doe in een kom. Giet de hete slagroom over de gehakte chocolade en laat het enkelen minuten staan. Roer het geheel met een garde goed door elkaar. Gebruik de warme ganache als glazuur over taarten of giet hem in een blind gebakken zandbodem voor een chocolade-ganachetaart.

Truffels, yes please!

Wil je truffels maken? Laat de ganache dan helemaal koud worden in de koelkast. Hierna kun je er bolletjes van maken. Rol ze even door de cacao en klaar ben je!
Beeld: wikimedia