Met kerst heb ik me in Berlijn lopen vergapen aan al het moois in het KaDeWe (Kaufhaus des Westens). Op de zesde verdieping heb ik me, uiteraard, vermaakt op de immens grote versafdeling met méér dan 1500 verschillende soorten kaas en worst.

Maar ook de woonafdeling slokte ruim een uur van mijn tijd op. Alle design (lees: dure) merken hadden hun eigen hoekje op de etage en ik bleef me maar verbazen over de bijbehorende prijzen, 200 euro voor een bord?!

De meer betaalbare merken stonden op tafels naast elkaar uitgestald. Grappige kurkentrekkers en flessenopeners met der Ampelmann (het poppetje van de Berlijnse stoplichten), mooie theepotten van Eva Solo, grappige onderzetters van Koïzol en mooie producten van het Scandinavische merk Menu. Van het laatste merk ben ik groot fan. Ze maken echt prachtige producten, van kaarsenstandaards tot bestek en theeglazen tot karaffen, allemaal mooi vormgegeven.

Al heel lang wil ik een mooie karaf hebben, om wijn in te serveren als mijn vrienden met zijn allen om onze grote tafel aanschuiven. ‘Maar wijn zit toch al in een fles’ merkte mijn moeder op. Jazeker. ‘Dan is een wijnkaraf toch overbodig?’ Misschien wel. Desondanks was ik in het KaDeWe meteen verliefd op de karaffen van Menu. Vooral de Karaffel, zowel geschikt als water- en wijnkaraf, was liefde op het eerste gezicht. Een mooi elegant design met een mooi gevormde hals om de wijn zonder knoeien in te schenken. Ik kon gewoon niet anders dan hem mee terug naar Nederland nemen.

Wat de ‘overbodigheid’ betreft wil ik graag iets ter verdediging aanvoeren. Men zegt namelijk dat een goede wijn beter smaakt als je hem laat decanteren, oftewel, als je hem laat ademen. Door het overschenken van de wijn in een karaf (of decanteerfles) komen de geuren en smaken beter vrij en de tannine wordt zachter van smaak. Kortom de wijn wordt er lekkerder door. Dus hoezo overbodig? En daarbij, zeg nou zelf, deze elegante wijnkaraf van Menu staat toch een stuk chiquer op een mooi gedekte tafel dan een groene wijnfles?

De Karaffel van Menu kost 55 euro is verkrijgbaar bij diverse kookwinkels en warenhuizen. De fles heeft een inhoud van 1 liter. Kijk voor meer karaffen en ander design op www.menu.as