We gaan coverkoken!
De afgelopen weken kondigden we het al aan, we gaan coverkoken! Als het goed is heb je alles in huis voor het recept van het Foodies kerstbrood (p. 168 van Het Grote Kerstnummer). Heb je het magazine niet bij de hand? Geen nood! We hebben het recept zojuist online gezet, deze vind je hier.
Wat gaan we doen?
In dit artikel vind je uitgebreide uitleg bij het recept. Denk bijvoorbeeld aan stappenfoto’s en een filmpje waarmee we gaan coverkoken. Op zaterdag 27 november was er een mogelijkheid om vragen te stellen. De meest gestelde vragen (en antwoorden) vind je onderaan dit artikel.
Wil je een handig filmpje bekijken om te zien hoe we het deeg oprollen met de vulling erin? Op Instagram hebben we een reel gedeeld van het recept!
Dit bericht op Instagram bekijken
Deel je proces op Facebook of Instagram. Tag ons en gebruik #iamfoodies. Deel ook vooral het resultaat met ons! We vinden het erg leuk om te zien hoe jullie allemaal aan de gang gaan met het Foodies kerstbrood (let op: we zien dit alleen als je profiel openbaar is).
Gewonnen!
Onder alle inzendingen die voorbij kwamen op Facebook, Instagram en per mail hebben we een winnaar gekozen. De prijs? Een jaar lang Foodies Magazine op de mat! De prijs ging naar @debakbuddies!
Stap voor stap
Het lastigste deel van het recept is misschien wel waar we de babka uitrollen, vullen en vormen (in het recept is dit stap 6). Om je te helpen hebben we dit proces stap voor stap vastgelegd.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 70×40 cm.
Spreid de vulling met een spatel gelijkmatig over het deeg uit.
Verdeel er de gehakte kersen en fijngehakte pistachenoten over.
Rol het deeg vanaf de lange zijde strak op tot een lange rol.
Leg de rol voorzichtig met de vouw naar beneden en snijd hem in de lengte doormidden zodat je twee lange slierten hebt.
Leg de 2 slierten naast elkaar en maak een soort vlecht door telkens de ene sliert over de andere te leggen. Verbind de 2 uiteinden van de vlecht met elkaar zodat je een krans hebt.
Leg de krans voorzichtig op de bakplaat.
Meest gestelde vragen:
Liever gebruik ik geen alcohol in het kerstbrood, waarmee vervang ik dit?
“Uiteraard maak je dit heerlijk kerstbrood ook zonder alcohol. Vervang de kirsch bijvoorbeeld door een beetje kersen- of druivensap.”
Ik heb geen keukenmachine, kun je het deeg ook met de hand kneden?
“Jazeker! Hier heb je iets meer tijd en geduld voor nodig. Omdat het briochedeeg is voelt het plakkeriger aan. Dit hoort, en komt helemaal goed tijdens/na het kneden. Workout in the pocket! Gebruik geen extra meel tegen de plakkerigheid. Verdeel wat olie op het werkblad en smeer je handen in met wat olie tegen het plakken. Herhaal dit gedurende het kneden een paar keer.”
Ik kan geen gedroogde kersen vinden in de supermarkt, kan ik ze voor een ander ingrediënt vervangen?
“Gedroogde kersen zijn inderdaad niet overal te koop. Gebruik bijvoorbeeld rozijnen of cranberry’s. Wil je toch liever kersen? Koop dan kersen op siroop. Laat ze goed uitlekken en knijp ze een beetje uit. De siroop kan je toevoegen aan het deeg, bijvoorbeeld in plaats van de kirsch.”
Het deeg is na een uur rijzen nog niet verdubbeld in volume. Hoe kan dit?
“Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Op een koude dag rijst het deeg een stuk minder goed dan op een warme dag. Onze tip: zet het deeg op een warme plek, bijvoorbeeld voor de kachel.”
Nog wat vragen:
Help, mijn deeg plakt vast aan het mes als ik deze doormidden snijd?!
“Het briochedeeg blijft een beetje plakkerig, dat is helemaal niet erg. Het helpt om het mes van tevoren in te smeren met olie, dan glijdt deze met gemak door het deeg. Pas op, zorg dat het handvat en je handen niet glibberig worden om ongelukken te voorkomen.”
Hebben jullie tips voor het vlechten?
“Het helpt om het deeg even in de koelkast te leggen nadat je de rol doormidden hebt gesneden. Zo wordt het deeg wat minder zacht en plakkerig en is het vlechten een stuk makkelijker. Wees ook niet te precies, je hoeft eigenlijk alleen de slierten over elkaar heen te vouwen.”
Voordat het kerstbrood de oven in gaat moet deze een uur rijzen. Kan dit ook langer?
“Bij stap 7 in het recept staat dat het brood nog een uur moet rijzen alvorens deze in de oven gaat. In principe kan het geen kwaad om het brood wat langer te laten rijzen. Let er dan wel op dat je het brood op een niet al te warme plek laat rijzen.”
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: