Advertentie
Foodies Magazine bestaat 15 jaar, reden voor een feestje. En feesten doe je natuurlijk met champagne. Als er nu een fles overblijft, hoe lang kun je die champagne dan bewaren? Die vraag en veel andere beantwoorden we in dit artikel over de wijn voor de koningen: champagne. En chanté!
Houdbaarheid champagne
Om de vraag ‘hoe lang blijft champagne goed’ te beantwoorden gingen we langs bij een van de grootste champagnehuizen ter wereld: Moët et Chandon. Voor we overgaan tot het lange antwoord over de houdbaarheid van champagne, voor iedereen die haast heeft eerst de verkorte versie.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoelang blijft champagne goed?
Het belangrijkste om te weten is dat champagne op dronk is wanneer je ‘m koopt. Het heeft dus geen nut om hem lang te bewaren. Dit in tegenstelling tot normale wijn waarvan de smaak nog verandert (eerst beter, dan slechter).
Champagne zonder een jaartal op de fles (non-vintage) is korter houdbaar dan champagne met een jaartal op de fles (vintage). In het eerste geval hebben we het over een tot twee jaar. Sommige champagnes met jaartal op de fles zijn tot vijftien jaar houdbaar. Langer dan vijf jaar zouden we een fles nooit bewaren trouwens.
Na het openen kun je de fles beter snel leegdrinken, met een speciale dop in de koelkast blijft ‘ie nog wel een paar dagen oké, maar ook niet veel langer dan een dag of 4-5.
Houdbaarheid champagne: wat is het verschil tussen vintage en non-vintage champagne?
Je hebt antwoord op je meest prangende vraag hoe lang je champagne kunt bewaren, maar we zijn nog niet klaar. Er zit dus verschil tussen de houdbaarheid van champagne met een jaartal op de fles en zonder. De bekendste is de champagne zonder jaartal op de fles. Dit is non-vintage champagne. Deze champagne is gemaakt van basiswijnen uit verschillende jaartallen. Het is een zogenoemde blend. Wijnhuizen doen dit om elk jaar exact dezelfde smaak te kunnen produceren: een fles non-vintage Moët Imperial Brut smaakt altijd hetzelfde. Jaar in, jaar uit.
Vintage champagne wordt gemaakt van basiswijnen uit een enkel jaar, dus bijvoorbeeld wijnen van de druivenoogst uit 2020. Dit jaartal staat dan ook op de fles. Vintage champagne is daardoor vaak afwijkend van smaak. Bij Moët noemen ze dit de speeltuin voor de wijnmaker. Die heeft veel meer vrijheid in de productie. Vintage champagnes zijn hierdoor vaak spannender en meer uiteenlopend qua smaak. Alleen de beste wijnjaren worden bij de grote merken gebruikt voor vintage champagnes.
Hoe kan heel oude champagne toch nog goed zijn?
Tot slot nog een interessante kwestie. Wie wat meer over champagne gelezen heeft, kan gezien hebben dat er soms flessen champagne worden verkocht voor enorme bedragen die veel ouder zijn dan dat wij hier aanraden. En toch is die champagne nog perfect op smaak. Hoe kan dat?
Het is een lang verhaal over hoe champagne gemaakt wordt, maar kort gezegd is dit het antwoord: Het maken van champagne gebeurt in twee stappen. Tijdens de eerste stap wordt basiswijn gemaakt in grote tanks. Tijdens de tweede stap verandert de basiswijn in champagne. Dat gebeurt terwijl de wijn al in flessen zit. Door de champagne in dit stadium op te slaan, kan een fles eindeloos bewaard worden zonder dat de smaak verandert. Zo hebben ze bij Moët nog een geheime voorraad van champagnes van soms ouder dan honderd jaar.
Onze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Arjan Kropman