Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Japans ontbijt Sanne

Zo ontbijt je thuis als in Japan

Profielfoto van SanneSanne

Advertentie

Het lijkt een eeuwigheid geleden dat ik in Japan aan het ontbijt zat. In werkelijkheid was het in 2017. We kwamen thuis met het vaste voornemen om nooit meer anders dan Japans te ontbijten. Ik moet toegeven dat dat er niet van gekomen is, maar een paar keer per jaar staat ’s ochtends bij ons de rijst op het vuur en geurt het huis naar Japanse omelet en gebakken zalm. Zelf proberen? We geven je een spoedcursus Japans ontbijt!

Bestel Foodies Japan

Rijst, de belangrijkste basis van een Japans ontbijt

Een must bij een Japans ontbijt is gestoomde korte witte rijst. Niet alleen onmisbaar bij een Japans ontbijt trouwens, want ook bij de lunch en het diner is rijst vaak de belangrijkste basis. Was je thuis al aan het oefenen om je rijst met stokjes te eten? We kunnen je vast geruststellen, in Japan hoort de rijst wat plakkerig te zijn, wat de onderneming met stokjes meteen gemakkelijker maakt. Tip van een local: Leg een blaadje zeewier op je rijst en vouw deze met je stokjes om een hapje rijst heen. Met een beetje oefening lijkt elke hap op een rolletje maki.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Lees ook: perfecte rijst koken zonder rijstkoker? Zo doe je dat

De echte Japanse thee

Geen koffie bij een Japans ontbijt, maar thee. Groene thee. Vaak in de prachtigste kommetjes. De zachte smaak van groene thee past dan ook veel beter bij de andere smaken van het ontbijt. Vind je groene thee bitter? Voor goede groene thee gebruik je geen kokend water, maar water van zo’n zeventig of tachtig graden.

Misosoep: troost in een kommetje

In Nederland noemen we koffie ‘een bakkie troost’. Maar eigenlijk is die term nog passender voor Japanse misosoep. Verwarmend, bemoedigend en opbeurend, perfect om de dag mee te starten. Het is een schoolvoorbeeld van de vijfde smaak umami. De bouillon is het belangrijkst, gemaakt met misopasta en dashi. Andere ingrediënten zoals zeewier en tofu, die je waarschijnlijk ook in je kommetje tegenkomt, eet je met je stokjes uit de bouillon. De bouillon drink je daarna uit de kom.

Japans ontbijt: omeletrol met spinaziesalade

Ei voor elk niveau

De populairste eitjes zijn óf klaar in een oogwenk óf ze hebben wat oefening nodig. Een rauw ei over je rijst, met een beetje natto – waar we straks nog over moeten bijpraten – is zo gepiept. Een tamagoyaki, een Japanse omeletrol, bestaat uit hele dunne laagjes ei in elkaar gerold met een beetje suiker, wat sojasaus en een scheutje zoete rijstwijn(mirin). De kunst is om ze op te rollen nét voor hij helemaal gestold is. Je laat hem in de pan liggen terwijl je naast het eerste eirolletje een nieuw dun laagje bakt. Nét voor deze laag gestold is, rol je de eerste rol op in de tweede laag, en zo verder tot je eieren op zijn en je een prachtige omeletrol hebt.

Natto, als je durft

Deze traditionele gefermenteerde sojabonen spannen kleverige draden tussen je stokjes en het bakje waar ze net nog in zaten. Er zijn verschillende stijlen natto, maar ze zijn allemaal even slijmerig, wat voor Japanners een echt pluspunt is. De geur van stinkkaas walmt je tegemoet en alsof dat voor je ontbijt nog niet stevig genoeg is, roeren Japanners er graag nog wat sojasaus en scherpe mosterd of wasabi doorheen. Ja, who needs coffee tijdens een Japans ontbijt, met natto ben je meteen wakker.

Japans ontbijt: gegrilde zalm

Grote kans dat je een bordje met gegrilde vis naast je kom met rijst vindt. Zalm is favoriet. Van eenvoudig alleen gezouten tot de perfecte krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer. Onweerstaanbaar. Dat soort dingen kunnen we natuurlijk niet zomaar zeggen zonder je ook meteen het ultieme recept te geven: hier vind je de bereidingswijze voor krokante zalm teriyaki met zoetzure komkommer. Itadakimasu, ofwel eet smakelijk!

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Sanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!