Wil je je kerst vieren zoals in Zweden? Dan begin je al op kerstavond. Daar staat het traditionele kerst hoofdgerecht Julbord (spreek uit Juulboerd) op het programma. Belangrijk onderdeel van het Julbord? Janssons Frestelse, ofwel, Janssons verleiding. Een gratin met ansjovis. Iedere Zweedse moeder heeft haar eigen recept. Daarom hier vast een extra variant van deze kerstklassieker.

Kerst hoofdgerecht in januari?

De kerstdagen zijn nog niet begonnen, maar het januarinummer van foodies ligt nu al bij de abonnees op de mat en online is hij alweer te bestellen. Een uitgave in het teken van Scandinavië, want daar weten ze precies hoe ze om moeten gaan met koude en donkere dagen. Lekker winters en smeuïg, is Janssons Frestelse. Maar laat ze dat in Zweden niet horen, want het is het ultieme gerecht voor kerstavond.

Janssons Frestelse, verleiding op zijn Zweeds

Een gerecht dat Janssons verleiding heet? Daar zit vast een mooi verhaal achter. Maar als we de smeuïge details proberen te achterhalen, lopen we vast op een vage verwijzing naar een operazanger en een film. Niets aan te doen, gelukkig blijft het recept smeuïg en vinden we in onze zoektocht nog een origineel Zweedse variant. Voor het echte Scandinavië-gevoel houden we de recepttekst in het Zweeds aan. Als je hem hardop uitspreekt, kom je een heel eind.

Zweedse kerst van Eva Persson

De Zweedse moeder die ons het onderstaande recept voor Janssons Frestelse heeft gegeven, is Eva Persson. Bij haar staat dit kersthoofdgerecht iedere kerstavond op tafel.

Janssons Frestelse

200 grader C ca 1 tim mitt i ugnen / ongeveer 1 uur midden in de oven
1 kg mjölig potatis / kruimige aardappelen
300 gr lök / uien
1 burk ansjovisfileer / blikje anjovisfilet
3 dl vispgrädde + 1 dl mjölk / 3 dl slagroom + 1 dl melk
2 msk ströbröd / 2 eetlepels grof paneermeel
3 msk smör / 3 eetlepels boter

  1. Skala och strimla potatisen, gärna i matberedaren. Schil de aardappelen en versnipper ze, graag met behulp van een kitchen aid.
  2. Skär löken i tunna skivor och fräs den i lite smör. Snijd de uien dun en bak ze kort en op hoog vuur in wat boter.
  3. Varva potatis, lök ansjovis i en ugnsfast form. Leg om en om de aardappels, uien en ansjovis in laagjes in een ovenvaste vorm.
  4. Börja och avsluta med potatis. Begin en eindig met de aardappelen.
  5. Häll över hälften av gräddmjölken blandad med 2 msk ansjovisspad och strö över lite ströbröd. Giet de helft van de room en melk gemixt met 2 eetlepels van de ansjovisolie uit het blikje van de ansjovis over het geheel en strooi er tot slot wat grof paneermeel over.
  6. Toppa med smörklickar. Nog een beetje boter hier en daar erbovenop leggen.
  7. Grädda ca 45 min. Häll sedan på resten av gräddmjölken. 45 min in de oven. Giet daarna de andere helft van de room en melk eroverheen.
  8. Grädda ca 15 min till. Daarna nog 15 min in de oven. 
  9. Potatisen ska vara mjuk och gyllenbrun. Wanneer de aardappels zacht en goudbruin zijn is het klaar!