Samen koken met kerst

Het kerstdiner, dat kun je zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. En ook zo moeilijk en zo gemakkelijk als waar je maar zin in hebt. No pressure. En, doe eens gek, word je zenuwachtig van kerst? Verlicht dan eens een andere donkere decemberavond door lekker samen te gaan koken. Dat deden wij dit jaar met de redactie. We ontleedden de gerechten die we in Nederland het liefst eten met kerst. Oftewel; vier kerst met de redactie van Foodies!

Onze proefkeuken

Wanneer de deur openzwaait waait de kerstmuziek ons tegemoet. Samen laden we de auto uit, een weelde aan boodschappen. Willem neemt als ervaren chef-kok het voortouw en geeft antwoord op alle mogelijke vragen. We leunen bij elkaar over het aanrecht met een glaasje wijn en proeven tussendoor volop. We noemen het niet voor niets de proefkeuken, toch? Voor een lekker dagje koken en een ontspannen foolproof resultaat met de feestdagen. Kerst met de redactie van Foodies is dan ook erg gezellig én lekker.

Vier kerst met de redactie van Foodies

Kerst met de redactie van Foodies

Onder toeziend oog van Willem doken we de keuken in. Van tevoren hadden we een lijstje gemaakt met recepten. Stuk voor stuk klassiekers waar we erg benieuwd naar waren. Is het echt zo lastig om zelf bladerdeeg of mayonaise te maken? Hoe gaat je het vlees voor Beef Wellington? En wat geeft een goede jus zo’n volle smaak? Willem had alle antwoorden en maakte samen met ons de recepten.

Gepofte-knoflookmayonaise

Yvonne vertelt: “Mayonaise, ik ben er dol op. Maar zelfgemaakt? Dat had ik nog nooit gedaan! Overigens ben ik vrij sceptisch of zelfgemaakte mayonaise lekkerder gaat zijn dan mijn favoriete Zaanse mayo. Maar het is het proberen waard toch? Met Willem aan mijn zijde pak ik de garde en begin ik met het kloppen van de olie door de dooier. Druppelsgewijs, anders binden de dooier en de olie niet. Na twee minuten kijk ik naar mijn verzuurde spierbal en naar Willem. “Losjes kloppen, vanuit de pols”, moedigt hij me aan. “Dan houd je het het langst vol.” Na vijf minuten begint er een glanzende lichtgele mayonaise te ontstaan. Ik strijk mijn pink langs de garde en proef de mayonaise met mijn ogen dicht. Zuur, smaakvol, zacht. Ik wist niet dat het zó makkelijk was om zelf mayonaise te maken, maar na vandaag ben ik om. Eenmaal thuis maak ik mijn eigen batch. Voor bij frietjes, naturelchips, knapperige aardappels and so on, want waar is mayonaise eigenlijk niet lekker bij?!”

Yvonne: gepofte-knoflookmayonaise

> naar het recept voor gepofte knoflookmayonaise

Rodewijnjus

Vier kerst met de redactie van Foodies en ontdek hoe je jus een volle smaak geeft. Martina ging je voor: “Zelfgemaakte jus from scratch maken is niet moeilijk maar het kost wel heel veel tijd. We begonnen in de ochtend dan ook meteen met het opzetten van de bouillon. Deze moet je voor het beste resultaat namelijk heel rustig en lang laten trekken. Het leukste onderdeel vond ik de transformatie van de zelfgemaakte bouillon in een heerlijke jus. De krachtig kokende bouillon vulde de hele kookstudio met een fantastische geur en kookte langzaam in tot een heerlijk stroperige saus. Ik stond er met mijn neus bovenop en proefde regelmatig: iedere keer waren de kleur en smaak dieper en intenser. De geconcentreerde smaak van de runderjus is een perfecte basis voor de rodewijnjus en – geloof me – geen enkel pakje of potje uit de supermarkt kan hier aan tippen.”

Kerst met de redactie van Foodies: rodewijnjus

> naar het recept voor rodewijnjus

Beef Wellington

Bas ging aan de gang met één van de bekendste klassiekers: “Beef Wellington en kerst gaan goed samen. Al tijden wil ik dit zelf maken. Met de hulp van Willem durfde ik het dit jaar aan tijdens de kerst met de redactie van Foodies. De duxelles maakte Willem en Martina maakte de jus. Over het bladerdeeg lees je als je naar beneden scrollt. Voor ik het weet staat Willem klaar met een groot stuk vlees. Ossenhaas wel te verstaan. We zetten de pan op het vuur en laten wat boter smelten. Met een tang laat ik het vlees zakken in de pan. ‘Voorzichtig, neem de tijd’ zegt Willem. Zo voelt het niet, want eenmaal in de pan moet het vlees op tijd gedraaid worden. Na het aanbraden laten we het even rusten. De ossenhaas krijgt een jasje van parmaham en duxelles om vervolgens het bladerdeeg eromheen te vouwen. Het eindresultaat is knapperig waarvan elke hap wegsmelt op je tong. Ik ben verliefd op deze Beef Wellington, dankzij Willem.”

Kerst met de redactie van Foodies: Bas

> naar het recept voor Beef Wellington

Bladerdeeg maken

Ontelbare laagjes van knapperig deeg; Willem liet aan Sanne zien hoe je zelf bladerdeeg maakt. Sanne vertelt: “Bladerdeeg maken, dat hoeft natuurlijk niet. Je vindt in de meeste supermarkten rollen vers bladerdeeg. Maar houd je net als ik wel van een beetje kneden en uitrollen? Dan is bladerdeeg op dat vlak echt een kunstwerkje. De nadruk ligt op serieus kneden, waarschuwt Willem als ik net lekker gestart ben. Tien minuten duren stiekem langer dan je denkt, maar dan heb je ook een mooi zacht, elastisch deeg. En wil je ergens nog wat frustratie kwijt? Dan stop je die in het meppen op de gekoelde boter. Vervolgens gooit Willem nog wat ervaring in de strijd voor een foolproof resultaat. Want als ik bij het uitrollen van het bladerdeeg de roller stevig inzet, toomt hij me in. ‘Laat de roller het werk doen, zonder te veel druk te zetten en draai het deeg, zodat je met de roller alleen vooruit en achteruit hoeft te rollen.’ De beste tip heb je nodig nog voor je begint: grotere hoeveelheden zijn gemakkelijker te maken. Dus met dit recept maken we meer dan je nodig hebt. De rest vries je gewoon in.”

Kerst met de redactie van Foodies: bladerdeeg maken

> naar het recept voor bladerdeeg

Nog meer recepten

Natuurlijk maakten we nog veel meer tijdens de kerst met de redactie van Foodies. Zo bestaat de Beef Wellington uit verschillende onderdelen. Hierboven deelden we al het complete recept en het recept voor bladerdeeg. Dit recept heb je ook nodig:

Recept voor duxelles

Dit fijngesneden mengsel van paddenstoelen heb je nodig voor de Beef Wellington. Hoe dunner je de plakjes snijdt, hoe beter.

> naar het recept voor duxelles

Crêpes Suzette

Sanne ging aan de slag met heerlijke crêpes: “Het perfect snijden van een sinaasappel, Willem legt uit dat dat vaak het eerste klusje is dat leerling-koks krijgen. Het is een precies klusje waar je handigheid van krijgt met je mes. Maar steeds als ik met een mes aan de slag ben, kijkt Willem het liefst weg. Terwijl ik nog nooit in mijn vingers gesneden heb.”

tips om te flamberen

> naar het recept voor crêpes Suzette

Tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise

De mayonaise maakte Yvonne niet voor niets natuurlijk. Deze past perfect bij dit onweerstaanbare recept. Ideaal voor kerst, al doet dit gerecht het waarschijnlijk bij elk etentje goed. Ook lekker voor bij de borrel natuurlijk!

Kerst met de redactie van Foodies: tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise

> naar het recept voor tempura garnalen

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.