Advertentie
Ingrediënten die je warm houden
Na de warme nazomer is het zover: de herfst is een feit waar we niet meer omheen kunnen. Daag, verkoelende cocktails en zomerse salades, het is weer tijd voor verwarmende winterkost. Wist je dat er ingrediënten zijn die een extra verwarmende werking hebben op je lichaam? Met deze verwarmende ingrediënten kom je warm én lekker de koude herfstdagen door.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Knol- en wortelgroenten
Knol- en wortelgroenten groeien langzaam onder de grond, bevatten maar weinig water en worden langzaam verteerd. Hierdoor hebben ze, in tegenstelling tot sappige zomergroenten zoals tomaat en komkommer, een heerlijk verwarmende werking. Bovendien komen ze in de herfst meestal van eigen bodem, zijn ze vaak spotgoedkoop en bevatten ze veel verschillende vitaminen en mineralen. Een gezonde en duurzame keuze dus! Sla deze wortels en knollen dus snel in voor op de koude dagen:
- knolselderij
- winterpeen
- pastinaak
- (zoete) aardappel
- rode biet
- koolraap
- aardpeer
Je kunt verschillende soorten knol- en wortelgroenten samen roosteren in de oven en serveren als bijgerecht. Probeer bijvoorbeeld deze geroosterde groenten met een dip van skyr en karwijzaad.
2. Pompoen
Pompoen is de ultieme verwarmende herfstgroente en een echte alleskunner. Denk aan een kom dampende pompoensoep en je krijgt het al direct warm. Naast een heerlijke soep kun je pompoen in de oven roosteren en in curry’s en stoofpotten verwerken. De verwarmende kracht van pompoen versterk je door hem te combineren met verwarmende specerijen zoals gember, komijn, kaneel en cayennepeper. Of probeer eens dit recept: gebraiseerde pompoen met aardappelpuree.
3. Kool
Alle koolsoorten zijn op hun best in de herfst en in de winter, dat is ook het perfecte moment om ermee aan de slag te gaan. Wil je je lekker verwarmen aan kool, verwerk hem niet in de rauwkost, maar in verwarmende gerechten zoals soepen, sauzen, stoofpotjes en roasts. Kool is onder andere een fantastische bron van vitamine C, dus een extra reden om kool regelmatig op je menu te zetten. Er zijn gelukkig veel koolsoorten om uit te kiezen en mee te variëren, dus het wordt allesbehalve saai. Welke van de onderstaande soorten is jouw favoriet?
- Boerenkool
- Rode kool
- Witte kool
- Spitskool
- Savooiekool/groene kool
- Chinese kool
- Spruitjes
- Cavolo nero
Kun je niet wachten om met kool aan de slag te gaan? Na een flinke kom van deze winterminestrone met raclettebroodje krijg je het gegarandeerd snel warm!
4. Uien en knoflook
Deze lekkere smaakmakers gebruiken de meesten van ons het hele jaar, maar met de komst van de herfst kun je er gerust nog meer aan je menu toevoegen. Uien en knoflook geven ieder gerecht veel smaak, werken verwarmend en hun antibacteriële en antivirale werking zou preventief goed werken tegen kouvatten. Met een kom goedgevulde uiensoep zit je altijd goed!
5. Gember
Als er één verwarmend ingrediënt is dat je in de herfst echt niet kunt missen, dan is het gember wel. Gember heeft een extreem verwarmende werking op je lichaam en dat is de reden waarom we in de herfst en winter graag grijpen naar verse gemberthee en gingerbread cookies. Gemberpoeder is ook een onderdeel van speculaaskruiden die zo onlosmakelijk verbonden zijn met de koude herfstmaanden. Maar je kunt natuurlijk veel meer met gember. Voeg hem regelmatig toe aan soepen, stoofpotten en sauzen of maak eens deze heerlijke verwarmende gingerbread latte.
6. Gedroogd fruit
De koude herfstmaanden brengen helaas maar weinig seizoensfruit met zich mee. Gelukkig is er een uitstekend alternatief in de vorm van gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat maar heel weinig water, maar des te meer vezels, vitaminen en mineralen. Het is lang houdbaar en dus een perfect product om in te slaan voor de koude maanden. Gedroogd fruit smaakt lekker in havermout en zelfgemaakte granola, maar het is ook perfect om mee te stoven in stoofpotten en tajines. Of probeer eens deze gevulde uien met rode linzen, dadels en peterselie.
7. Noten
Noten zijn heel voedzaam, gezond en troostend voedsel vol gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Dat is iets wat je zeker in de maanden met R in de naam goed kunt gebruiken. Dus neem niet alleen een handje noten tussendoor, maar verwerk ze regelmatig in warme gerechten zoals deze Sri Lankaanse curry met cashewnoten.
8. Ghee
Dit had je misschien niet verwacht op de lijst met verwarmende ingrediënten. Vet is een belangrijk onderdeel van ons dieet en bron van energie. Wanneer de temperaturen gedaald zijn, voelen de meesten van ons een groetere behoefte aan rijk, verwarmend en calorierijk voedsel. Ghee, oftewel geklaarde boter, is een makkelijk verteerbaar vet dat jouw gerechten lekker smeuïg maakt, op smaak brengt en tegelijkertijd voorziet in jouw energiebehoeftes. Geklaarde boter is perfect om in te bakken, groenten mee te roosteren in de oven, maar je kunt hem ook druppelen over al jouw gerechten. Het bevat wel vrij veel verzadigd vet, dus wissel voldoende af met bronnen van onverzadigde vetten zoals zaden, noten en plantaardige oliën.
Gebruik ghee bijvoorbeeld als basis voor dit recept: romige korma met groenten.
9. Specerijen
Misschien heb je zelf gemerkt dat je op gure herfstdagen graag een kopje kaneelthee zet of zin krijgt in een lekker kruidige curry. Jouw intuïtie is juist, want veel specerijen hebben de kracht om jou een heerlijk verwarmend gevoel te geven en behoren daarmee tot de meest verwarmende ingrediënten. In de herfst doe je er dus goed aan om naast kruidenthee ook lekker kruidige gerechten te maken. Tot verwarmende specerijen behoren onder andere:
- cayennepeper
- kaneel
- venkelzaad
- steranijs
- nootmuskaat
- komijn
- kardemom
- zoethout
- kruidnagel
- jeneverbes
- gemberpoeder
Verwarm je op koude dagen bijvoorbeeld aan een heerlijk kopje zelfgemaakte chai thee. Wil je meer weten over de kracht van kruiden en specerijen? Lees hierover in het Ayurvedisch kruidenboek.
10. Bouillon
Kom je natgeregend thuis, is er geen betere remedie dan een kop warme bouillon. Daarnaast is bouillon natuurlijk een fantastische basis voor al jouw soepen en sauzen. De beste en lekkerste bouillon met de meeste voedingsstoffen is natuurlijk de bouillon die je zelf maakt. Maak lekker veel zelfgemaakte bouillon en vries hem in zodat je altijd genoeg in huis hebt.
Maak bijvoorbeeld een heerlijke kippenbouillon of de Japanse bouillon als basis voor ramen.
Lees ook:
Herfst! 5x deze soep wil je vandaag nog maken
7x onze favoriete recepten van Ottolenghi
Bij de borrel: 5x bladerdeeghapjes
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.