De pompoenen zijn weer volop verkrijgbaar en daar gaat ons hartje sneller van kloppen. Al maanden kijken we uit naar een dampende kop pompoensoep en beginnen we te watertanden als iemand op de redactie begint over die overheerlijke pompoengnocchi. Schort om en koken maar!
pompoen schillen
Maar waar we minder naar uitkijken, is het snijden van die oranje krengen. Alsof je staat in te hakken op een boomstam. Voor iedereen die dit probleem herkent en zuinig is op zijn vingers, hebben we drie tips. Zo wordt een pompoen schillen een makkie!

1. Koken

Doe de pompoen in zijn geheel in een kokende pan met water en laat 5-10 minuten zachtjes koken. Haal de pompoen uit de pan, laat hem even afkoelen en voila, als een warm mes door de boter. Extra fijn: doordat de hele pompoen zacht is nu, kun je veel meer vruchtvlees uit je pompoen halen. Als de buitenkant van de pompoen schoon en zonder grote butsen en gekke plekjes is, dan kun je de schil zelfs gebruiken in je gerecht. In elk ander geval verwijder je alleen het vruchtvlees.

2. In de oven

Snijd de pompoen in kwarten en verwijder de pitten en het vruchtvlees met een lepel. Snijd de kwarten in parten zoals je dat ook doet bij een meloen. Leg de pompoenparten met schil en al in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak ca. 20-25 minuten. De schil hoeft naderhand niet verwijderd te worden; die is door het bakken zacht geworden en is nu eetbaar.
Lekker snackje? Besmeer de pompoenparten met wat olijfolie en breng op smaak met een mengsel van paneermeel, gedroogde kruiden en wat peper en zout.

3. In de magnetron

Prik of snij diepe gaatjes in de pompoen en doe hem 1-2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Die gaatjes zijn essentieel: als je dat niet doet kan de hete lucht in de pompoen niet ontsnappen en zal ‘ie ‘ontploffen’. Spectaculair, maar ook redelijk onhandig.
Foto: visualhunt.com