1. Granaatappelmelasse

Granaatappelmelasse, granaatappelsiroop of nar ekşisi (in het Turks) is een donkerrode siroop gemaakt van, je raadt het al, granaatappels. Degene met de beste kwaliteit worden gemaakt van 100% granaatappels, maar je vindt in de winkel ook goedkopere varianten waar suikerstroop aan is toegevoegd. Granaatappelmelasse heeft een heerlijke zoetzure smaak en wordt daarom veelal gebruikt als smaakmaker in o.a. marinades, dressings en (dip)sauzen. De melasse wordt verkocht in flesjes die je op een donkere plek op kamertemperatuur heel lang kunt bewaren. Dus sla je slag en maak bijvoorbeeld de Perzische aubergineschotel of de kleverige lamsbiefstukjes.

2. Sumak

Grote kans dat sumak nog niet in de verzameling van je kruidenpotjes staat. Terwijl sumak in het Midden-Oosten een onmisbare smaakmaker is, is deze specerij in Europa nog steeds vrij onbekend. Erg zonde als je het mij vraagt! Wat is sumak en wat kun je ermee? Sumak wordt gemaakt van de gedroogde bessen van een struikachtige plant en heeft een frisse citrusachtige smaak. Je kunt met sumak alle kanten op, want de smaak past bijna overal bij, van kaas en groente tot vlees en vis. Je kunt het vergelijken met een paar druppels citroensap, het geeft elk gerecht net de frisse ondertoon en benadrukt de diepe smaken. Dus roer wat sumak door je dressing of marinade of strooi het vlak voor het serveren over gegrilde groente of koude dippen en sauzen. Behalve de frisse smaak geeft het donkerrode poeder je gerecht een mooie finishing touch! Dus haal hem snel bij de Turkse winkel en probeer bijvoorbeeld de parelgort met sumak.

3. Pul biber

Pul biber zijn grove chilivlokken die traditioneel gebruikt worden in de Turkse keuken en die je eigenlijk wel in elke Turkse supermarkt kunt vinden. De gedroogde peper is aangenaam scherp en geeft al je gerechten net dat beetje pit dat ze goed kunnen gebruiken zonder dat het resultaat loeiheet wordt. Pul biber is heerlijk in stoofschotels, marinades of door de hummus en is absoluut onmisbaar in de kruiding van de welbekende Turkse pizza’s. Je kunt hem gebruiken in alle gerechten in plaats van chilipeper of zelfs op tafel zetten naast zout en peper, zodat iedereen zijn maaltje van de juiste hoeveelheid pit kan voorzien. Nog niet bekend met pul biber? Proef dan in het begin goed, zodat je leert in te schatten hoeveel je lekker vindt. Begin bijvoorbeeld met deze kikkererwtenstoof!

4. Verse kruiden

Verse kruiden kun je tegenwoordig bij elke supermarkt kopen, maar ‘de Turk’ is een ware specialist op dit gebied. Het aanbod is daar meestal groter en je krijgt waar voor je geld. Maak er een gewoonte van om eens per week wat bossen verse kruiden in huis te halen, zo heb je genoeg voor de hele week. Een handje groene kruiden doet het goed als garnering op praktisch elk gerecht, maar je kunt er ook kruidenthee van zetten of toevoegen aan je infused water. Zet de kruiden in water net als bloemen, zo kun je ze niet alleen langer bewaren, maar brengen ze ook een frisse groene kleur in je keuken. Kun je ze toch nooit helemaal opmaken voordat ze definitief verwelken? Vries ze dan de volgende keer in. Was de kruiden eerst goed en laat gespreid over een schone theedoek goed drogen. Pluk de blaadjes, hak ze grof en bewaar in een geschikt zakje, potje of bakje in de vriezer. De kruiden zijn op deze manier enkele maanden houdbaar.

5. Peyniri

Kaas maken was vroeger, voordat iedereen een koelkast in huis had, de perfecte manier om verse melk langer houdbaar te maken. Ook in deze tijd is kaas één van de meest geliefde ingrediënten in de Turkse keuken. Peyniri is een gepekelde witte kaas die voor de Turken waarschijnlijk hetzelfde betekent als de feta voor de Grieken en bovendien op dezelfde manier gebruikt kan worden. Wel heeft peyniri over het algemeen een iets zachtere, smeuïgere consistentie. Ook wordt peyniri, in tegenstelling tot feta, ook van koemelk gemaakt en is daardoor iets toegankelijker qua smaak. Je vindt peyniri in blikken in de koeling maar wees voorbereid, het aanbod is groot. De blikken verschillen in formaat, maar ook het vetgehalte en de gebruikte melk kunnen per soort verschillen. De kaas is in het blik meestal geportioneerd in halve schijven en dus heel handig in gebruik. Haal altijd de gewenste hoeveelheid met een brandschone vork of een serveertang uit het blik zonder het vocht af te gieten en je kunt de geopende verpakking zeker een aantal weken bewaren in de koelkast. Lekker bij de tapas, door de salade of gepureerd in een dipsaus! Benieuwd naar Peyniri? Ren dan snel naar een van de Turkse winkels.