Vergeet het tosti-ijzer

Laat het tosti-ijzer maar in je keukenkast liggen, want de perfecte tosti’s krijg je alleen maar als je ze lekker ouderwets in de koekenpan bakt. Gebruik het liefst een zware koekenpan met een dikke bodem. Daarin worden de tosti’s goed heet, zodat de kaas lekker smelt, zonder dat ze aan de buitenkant aanbranden. Verhit de pan wel goed voor je de tosti erin legt.

Kies lekker brood

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar wij vinden tosti’s gemaakt van lekker stevig desembrood een stuk lekkerder dan die van zachte sneetjes brood. Dus ga eens langs de bakker, koop stevig boerenbrood en see the magic happen! Het brood hoeft overigens niet vers te zijn. Integendeel, de beste tosti’s bak je van brood dat een paar dagen oud is, want dan is het brood wat droger en geschikter om te bakken. Dus heb je nog een paar sneetjes oud desembrood liggen? Dan is het duidelijk wat jij gaat maken!

Kies de juiste kaas

Als het op kaas aankomt, zijn er heel veel opties om uit te kiezen. Kies wat je lekker vindt maar ga in ieder geval voor kaas die makkelijk smelt. Feta, halloumi of paneer zijn daarom, hoe lekker ze ook smaken, af, want deze kazen smelten niet. Hoe vetter en minder gerijpt de kaas is, hoe beter hij smelt. Oude kaas of parmezaan zijn dus minder geschikt dan jonge kaas. En een volvette variant smelt makkelijker dan 30+ kaas. Jonge Goudse 48+ kaas is bijvoorbeeld ideaal, net als cheddar of emmentaler. Wil je een tosti met een pittige, meer uitgesproken smaak? Dan zijn roombrie, blauwe kaas, gruyère en provolone ook hele goede opties.

Gebruik genoeg vet

Als je echt een perfecte tosti wil, moet je even niet op de calorieën letten. Voor een heerlijk knapperige buitenkant moet je de sneetjes namelijk aan de buitenkant royaal besmeren met vet. Roomboter is hiervoor ideaal, maar ook mayonaise leidt tot een heerlijk goudbruin resultaat. Wat je ook kiest, wees niet zuinig. Verder hoef jij overigens geen boter of olie meer te gebruiken. Leg de besmeerde tosti’s gewoon in de hete, droge koekenpan en laat ze aan beide kanten lekker krokant bakken.

Leg er iets zwaars op

Je wilt dat de buitenkant lekker goudbruin en krokant bakt, terwijl de kaas smelt. Wat echter vaak gebeurt is dat de buitenkant al donkerbruin is, terwijl de kaas nog steeds niet gesmolten is. Om de kaas beter te laten smelten, kun je op de tosti iets zwaars leggen, bijvoorbeeld een klein zwaar pannetje, eventueel met een zwaar blik erop. Zo wordt de warmte beter door de tosti geleid. Ook kun je de pan op het eind even afdekken met een deksel. Doe dit liever niet aan het begin, want dan bevat het brood nog vrij veel vocht en krijg je een gestoomde in plaats van een gebakken tosti.

Lees ook: Tostitijd! 37 heerlijke variaties om te proberen