Heb jij ook zo’n rommelige keuken? Als je keuken aanpakken te overweldigend lijkt, begin dan met het volgen van deze zeven tips voor een nettere, schonere en meer georganiseerde keuken.

1. Grote opruiming

Het lijkt simpel, maar de nummer 1 vijand van een georganiseerde keuken is het aantal spullen. Koop of hou de essentie en ontdoe je van de rest. Veel mensen hebben veel meer pannen, elektrische apparaten, kook/keukengerei en andere gebruiksvoorwerpen die ze niet gebruiken.

2. Verpakkingen

Niets doorbreekt een mooie keuken meer dan een puinhoop van plastic en kartonnen verpakkingen. Sla je voorraadkast in plaats daarvan op in glazen potten of andere leuke opbergpotten. Plak er een sticker op met de inhoud en je keuken en voorraad is georganiseerd én ziet er gezellig uit!

3. Organisators

Gooi je kookgerei niet los in een lade. Gebruik een lade-organisator en inzetstukken voor elke lade om alles te scheiden en gemakkelijker te vinden.

4. Afval

Maak een afval-sorteerplek en een schoonmaakstation onder de keukengootsteen. Het gebied onder het aanrecht is een lastige ruimte en het wordt vaak een opslag voor meerdere spullen. Maak het jezelf gemakkelijk met prullenbaksystemen en uitschuifbare lades. Dit is makkelijker te installeren dan je denkt!

5. Gebruik de muur

Heb je weinig ruimte in de keuken? Gebruik dan ook de muur of je plafond! Hang bijvoorbeeld pannen en groot bestek aan de muur of het plafond of hang een plank op waar je potten en kookboeken op kunt zetten. Staat nog gezellig ook.

6. Organisatie

Het is belangrijk items naar taak te organiseren. Zo heb je alles binnen handbereik. Kruiden, oliën en kookgerei moeten bijvoorbeeld in de buurt van je fornuis gezet worden, terwijl snijplanken en messen daar zouden moeten staan waar je altijd de voorbereidingen doet.

7. Kookboeken

Weinig ruimte? Hou je kookboeken collectie onder bedwang met het “één in, één uit”-beleid. Het is een eenvoudige truc: voor elk nieuw kookboek dat je krijgt geef je er een van jezelf aan een vriend of familielid. Kopieer alleen je favoriete recepten uit de kookboeken die je weggeeft en bewaar deze in een mooie map. Zo maak je je eigen kookboek met alleen je favoriete recepten. Handig!