Verenigde Staten: Tabasco
We trappen ons lijstje met de lekkerste chilisauzen af met onze persoonlijke favoriet: tabasco. Deze saus verkocht in die typische kleine flesjes heb je vast in je keukenkast staan. Deze chilisaus is vernoemd naar een pepervariëteit die afkomstig is van een gelijknamige staat in het Zuiden van Mexico: Tabasco. Hoewel deze pittige saus wereldwijd enorm populair is, komen al die kleine flesjes uit dezelfde fabriek, namelijk de Avery Island in de Amerikaanse staat Louisiana. Het Amerikaanse familiebedrijf produceert de chilisaus als sinds 1870. Tabasco zelf maken wordt lastig, want het recept is een goed bewaard familiegeheim. Je kunt de saus overal bij serveren, maar het beste smaakt hij bij tex-mex gerechten zoals de taco’s met steak, feta en radijs of spicy garnalenfajita’s.
Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Chilisaus uit Indonesië: Sambal oelek
Sambal is in Indonesië en Maleisië de benaming voor een pittige saus op basis van pepers. Vaak zijn dit Spaanse pepers die door de Portugezen zijn geïntroduceerd in Azië. Er bestaan heel veel soorten sambal. In Nederland is sambal oelek het bekendst – dat is een saus op basis van rode pepers, zout en suiker. Maar er zijn ook soorten die meer smaakmakers bevatten, zoals sambal matah met toevoeging van citroengras, sjalotjes en olie. Zelf sambal maken? Dat kan met ons recept.
Thaise chilisaus: Sriracha
Sriracha (spreek uit als sie-ra-tsjaa) is een pittige Thaise saus vernoemd naar de kuststad Si Racha in het oosten van Thailand. Sriracha bestaat uit verse pepers, knoflook, azijn, suiker en zout en werd oorspronkelijk geserveerd bij visgerechten een zeevruchten. Tegenwoordig vind je sriracha overal ter wereld bij vrijwel iedere supermarkt. Je kunt de saus serveren in soepen, bij noedels, op broodjes en bij eiergerechten. De saus is zo populair dat er zelfs een kookboek over sriracha bestaat dat belooft het gebruik van deze Thaise chilisaus naar een next level te brengen. Of probeer eens onze lekkere recepten, zoals gefrituurde tofu in kokoskorst met srirachaboontjes of sesamzalm met srirachasaus.
Tunesië: Harissa
We kennen harissa als populaire smaakmaker in de Midden-Oosterse keuken, maar oorspronkelijk komt deze pepersaus uit Tunesië. Harissa bestaat uit gemalen rode pepers en specerijen zoals komijn, karwijzaad en koriander. Rozenharissa is een variant gemaakt met rozenblaadjes, waardoor de saus iets frisser, fruitiger en aromatischer is dan de gewone variant. Rozenharissa is ook een van de zogenaamde Ottolenghi’s ingredients oftewel de favoriete smaakmakers van de bekende kok. Je kunt harissa in sauzen, marinades en dipsauzen gebruiken en in zowel vlees- als groente- en visgerechten. Probeer bijvoorbeeld eens deze geroosterde aubergine met knoflookyoghurt en harissaboter of spaghetti met harissa-garnalen.
Korea: Gochujang
Gochujang (spreek uit als goo-sjoe-djang) is een Koreaanse pasta op basis van gefermenteerde rijst, chili en gefermenteerde sojabonen. Voor deze pittige pasta moet je even langs de toko, maar meestal koop je gochujang in grote verpakkingen van soms wel 1 kg, dus je kunt wel even vooruit. Gebruik een schone lepel voor het uitscheppen en de pasta is in de koelkast bijna eeuwig houdbaar. Gochujang is heerlijk in marinades en smaakt goed met verschillende ingrediënten. Deze pasta is een van de onderdelen van een traditionele kimchi – gefermenteerde Koreaanse groenten. Probeer eens deze bulgogi cheese steak sandwich of de Angry Asian Man tosti van Dorothy Porker.
China: Chiu Chow Chilli Oil
Deze pittige smaakmaker uit de Chinese keuken bestaat uit sojaolie, knoflook, chilipeper, sojasaus, sesamolie, zout en suiker. Deze pittige olie is voornamelijk populair in de keuken van de provincie Sichuan in het midden van China. Een perfecte basis voor je noedels en wokgerechten, maar je kunt hem ook gebruiken voor het maken van pittige dipsauzen. Probeer bijvoorbeeld deze koude sesamnoedels met chiliolie, een simpel gerecht bomvol smaak. Of ga voor het klassieke Chinese bijgerecht – geplette komkommers. Maar je kunt met de saus ook experimenteren in vertrouwde gerechten, bijvoorbeeld in dit broodje beenham met een Aziatische make-over.
Portugese chilisaus: Piri-pirisaus
Piri-pirisaus is een pittige smaakmaker van chilipepers, olie en zout. Piri-piri komt oorspronkelijk uit Portugal, maar het is met name populair in de Afrikaanse keuken waar deze chilisaus geïntroduceerd is door Portugese zeevaarders. Het bekendste gerecht met deze smaakmaker is waarschijnlijk kip piri-piri, maar je kunt piri-piri ook met andere vleessoorten of groenten combineren. Probeer eens sardines piri-piri of maak de klassieker – kippenvleugels piri-piri.