Advertentie
Knapperige aardappels
Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan; want hoe krijg je nu eigenlijk écht knapperige aardappels? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje, van de juiste soort aardappel tot aan een goed garingsproces.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat voor aardappels?
In principe kun je iedere aardappel gebruiken, maar de Maris Piper heeft de perfecte balans tussen zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. Dat maakt dan ook dat deze aardappel onze favoriet is als we knapperige aardappels op tafel willen zetten. Kun je ze niet vinden? Een vastkokende aardappel zoals een Charlotte of Nicola is ook zeer geschikt wat ons betreft.
Starten met koud water
Voordat je ze knapperig kunt maken, moet je eerst de aardappels koken en bereiden op de juiste manier. De aardappels in koud water aan de kook brengen zorgt ervoor dat ze geleidelijk garen van binnen naar buiten. Als je de aardappels in heet water doet, gebeurt dat juist andersom en loop je de kans dat de randjes afbrokkelen in de oven. Verwarm je water dus niet voor in een waterkoker, maar zet de pan met koud water én de aardappelen vanaf het begin op het fornuis.
Flink gezouten water
De aardappels zuigen het zoute water op nog voordat ze beginnen te garen. Het zout onttrekt overtollig zetmeel uit de aardappel wat zorgt voor een extra knapperig laagje. Hoe zout het water moet zijn? Alsof het naar zeewater smaakt, net als bij pasta.
Afkoelen na het koken
Als je de aardappels af laat koelen na het koken, stop je het garingsproces. Zo voorkom je dat er tijdens het bakken in de oven nog vocht uit de aardappels komt. Doordat de aardappels goed droog zijn, creëer je die lekkere knapperige buitenkant terwijl de binnenkant mooi zacht blijft.
Lees ook:
Aardappels uit de oven: 11x heerlijke recepten
Zo kan je het beste zoete aardappels koken en bereiden
Dé perfecte kaasfondue maken: zo doe je dat!
Onze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Willem van Santen
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.