Aardappels koken
Aardappelen koken en bereiden lijkt zo makkelijk, maar je moet toch net even weten hoe het moet. Want hoelang moet je aardappels koken om ze perfect beetgaar te krijgen? Moet je ze eerst goed schoonmaken en in stukken snijden? En kun je aardappels met uitlopers eten? Moet het water van tevoren eerst koken of juist niet? Lees snel verder om daarachter te komen!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoelang moeten aardappels koken?
Laten we beginnen met het antwoord op de belangrijkste vraag: ‘hoelang moeten aardappels koken?’. Want alleen zo weet je hoe je het beste aardappels kan bereiden. Voor een perfecte gaarheid kook je vastkokende aardappels 20 minuten in kokend water. Kruimige aardappels zijn net wat sneller gaar. Die kook je in een 15 tot 20 minuten beetgaar.
Aardappels koken: zo doe je dat
Voor het bereiden van aardappels, vul je eerst een (kook)pan met water. Voeg hier een snufje zout aan toe en breng aan de kook. In de tussentijd kan je de aardappels schoonmaken. Dit kan je doen door ze onder stromend water schoon te spoelen. Vervolgens kan je de schil verwijderen met een dunschiller. Dit is geen must, de schil van aardappels is gewoon eetbaar. Snijd de aardappels vervolgens in de gewenste grootte en voeg toe aan de pan. Laat ze vervolgens ca. 20 minuten koken, afhankelijk of ze vastkokend of kruimig zijn. Wil je zeker weten dat ze gaar zijn? Prik er dan met een mes of vork in. Wanneer dit geen moeite kost, zijn ze goed gaar.
Aardappels bereiden: recepten
Aardappels zijn ontzettend veelzijdig. Je kan dus veel meer mee dan alleen maar koken. Maak er bijvoorbeeld een puree, stamppot of soep mee. Qua bereidingswijze is er ook veel mogelijk: aardappels uit de oven, frituur of zelfs het stoommandje. Met de aardappel kan alles! Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande recepten?
Hasselbackaardappels met taleggio en tijm
Het kost even wat tijd om alle aardappels perfect in te snijden, maar wat is dit gerecht een feestje op je bord. Niet alleen om naar te kijken; ook voor je smaakpapillen is elke hap een feestje. Probeer maar eens uit!
> naar het recept: hasselbackaardappels met taleggio en tijm
Vegaballetjes met zoete aardappels in mierikswortelroom
Mierikswortel heeft een uitgesproken smaak, toch past ‘ie goed bij dit recept. Door de zoete aardappel en vegaballetjes zijn alle smaken perfect in balans.
> naar het recept: vegaballetjes met zoete aardappels in mierikswortelroom
Aardappeltortilla met zeekraal
Als je weleens in Valencia of Barcelona bent geweest ken je vast de klassieke Spaanse aardappeltortilla. Het verrast je vast niet in een artikel over recepten met zeekraal, ook hier past de ziltige smaak erg goed bij. Dat bewijst dit recept wel.
> naar het recept: aardappeltortilla met zeekraal