Airfryer tips

Een airfryer gebruiken is hartstikke makkelijk, mits je de do’s en don’ts in gedachten houdt. Vandaag delen wij handige airfryer tips waarmee je meer uit je airfryer kunt halen. Dus haal hem tevoorschijn, laat hem shinen op het aanrecht en zet hem vooral aan het werk. Wij leggen je uit hoe!

Geef ‘m de ruimte

Heb jij een prachtexemplaar aangeschaft? Let er dan goed op waar je hem neerzet. Niet elke plek is even geschikt. Een airfryer heeft de ruimte nodig omdat ‘ie met lucht werkt. En die lucht moet ergens vandaan komen. Ook heeft de lucht ruimte nodig om weer weg te stromen. Zorg er daarom voor dat je ten minste vijftien centimeter ruimte achter de airfryer vrij laat, daar zit de uitlaatopening. Daarbij moet je er voor de brandveiligheid op letten dat je het apparaat op een vlak, hittebestendig aanrechtblad plaatst.

Airfryer voorverwarmen

Voordat je kan beginnen, is het belangrijk dat je de airfryer eerst voorverwarmt. Gelukkig is dat harstikke eenvoudig: je hoeft de temperatuur alleen maar in te stellen en na een paar minuutjes is het zo ver. Wanneer de timer afgaat, is het apparaat klaar voor gebruik en kun je het eten toevoegen. Net als bij een oven krijg je door het voorverwarmen het beste resultaat.

Airfryer tips: olie

Huh, olie? Maar een airfryer gebruik je toch juist om met minder olie en weinig vet te koken? Dat klopt maar voor de juiste smaak en crunch is een klein beetje vet vaak wel vereist. Schrik niet: een halve theelepel olie is vaak al genoeg om je verse groenten, aardappels, vis of vlees heerlijk knapperig en goudbruin te bakken. Daarbij is dat beetje olie nodig om droge kruiden aan je ingrediënten te laten plakken. Wanneer je geen olie toe zou voegen, zouden de droge kruiden met de luchtstromen door de aifryer vliegen. Het resultaat? Een vieze airfryer en de kruiden overal behalve waar je het hebben wilt. Toch is er wel een uitzondering op de regel: producten die speciaal voor de airfryer zijn gemaakt, bevatten vaak al de juiste hoeveelheid vet om ze goudbruin te bakken. Hier hoef je dus zelf geen olie meer aan toe te voegen.

Airfryer tips: hoeveelheden

Hoe verleidelijk het ook is, prop het mandje niet te vol. Je moet de lucht de ruimte gunnen om rond te kunnen circuleren. Doe je dit niet, dan worden de producten niet gelijkmatig gaar. Het resultaat? Je eten zal minder lekker smaken en een stuk minder knapperig zijn. Volgens een test van de Consumentenbond levert het bakken van 2/3 van de maximale hoeveelheid meestal een beter resultaat op dan de maximale hoeveelheid. Een vol mondje is dus een absolute don’t! Wil je meer bereiden dan in je mondje past? Werk dan in batches. Omdat een airfryer zo snel is, is dat geen enkel probleem.

Airfryer bereidingstijd

Een airfryer is in principe een stuk sneller dan een oven omdat ‘ie kleiner van stuk is. Dit zorgt voor een snelle temperatuurstijging en een evenwichtigere warmteverdeling. Wel is het belangrijk om je eten halverwege de bereidingstijd een keertje om te draaien of met het mandje te schudden. Zo wordt elke kant van de ingrediënten lekker knapperig en mooi bruin. Dit is tegelijkertijd het grote voordeel van een airfryer: je kunt hem zo vaak openen als je wilt. De airfryer zal doorgaan met verwarmen en de timing zal niet stoppen wanneer je het mandje eruit trekt.

Onverwacht eten

Voor wie dacht je dat je alleen maar friet en frikandellen in de airfryer kan bereiden: er is zo veel meer mogelijk. De airfryer is echt niet alleen een vervanger voor je frituur. Door de heteluchtstromen kun je er broodjes, biefstuk en zelfs taart (!) in bakken. Geloof ons maar: wanneer jij je verdiept in de mogelijkheden gaat er een wereld voor je open. Bak je het product normaal gesproken in de oven af? Dan kan het vaak ook in de airfryer. Tegenwoordig staat er op elke verpakking ook wel een bereidingstijd voor de airfryer vermeldt. Ga je zelf improviseren? Dan is dit een goede maatstaaf: stel de airfryer 20 graden lager in dan je bij de oven zou doen en houd de helft van de baktijd aan.

Airfryer schoonmaken

Na het eten, is het tijd voor het minst leuke klusje: het schoonmaken. Helaas kun je dit het beste na elk gebruik doen. Ook al zie je misschien niet gelijk dat ‘ie vies is er kan al snel veel vet en vuil in het apparaat verzamelen. Niet gek als je er over nadenkt: je gooit alles zo het mandje in en het is de bedoeling dat het vet eruit druipt. Het resultaat? Een vuile vettige onderkant. Schoonmaken dus! Laat de airfryer hiervoor even afkoelen en veeg de onderkant met een keukenpapiertje schoon. Daarna is het tijd voor een sopje. Wanneer je jouw airfryer na elk gebruik even afwast met water en zeep, heb je er het langst plezier van.

Aan de slag met onze airfryer tips!

Om ervoor te zorgen dat je aankomende vrijdagmiddagborrel gelijk aan de slag kunt met deze airfryer tips, heeft onze chef Willem een heerlijk recept ontwikkeld. Met de Xiaomi Smart Airfryer (met een volume van 3,5 liter) maakte hij de ultieme fried chicken. Zet je airfryer dus maar aan en laat de ‘Xiaomi Airfryer Friday’ beginnen!

Bekijk hier de Xiaomi Smart Airfryer

De ultieme fried chicken uit de airfryer

> naar het recept voor ultiem broodje krokante kip

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: