Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
ansjovis

Smaakmaker: zo gebruik je ansjovis (incl. recepten)

Advertentie

Willem is kok, fotograaf en receptenschrijver. Altijd op zoek naar de balans tussen mooi en lekker. In zijn columns deelt hij zijn kijk op eten. Deze keer alles over de smaakmaker ansjovis.

Eten is belangrijk. Een groot deel van ons leven draait om eten; we doen het veel en best gevarieerd. De mens is een zogenaamde omnivoor, maar tegelijkertijd behoorlijk kieskeurig. Gelukkig laat ansjovis zich gemakkelijk combineren. Er zijn dan ook tal van ansjovis recepten te bedenken. Vaak willen we alleen de meest verse producten en ingrediënten, soms laten we eten het liefst bijna bederven voor we het écht lekker vinden. De luxe van overschot en de creativiteit door tekorten zorgen voor ontzettend uiteenlopende eetculturen. Wat we tegenwoordig allemaal met ons eten uitspoken, is op zijn minst wonderlijk te noemen.

Wil je iedere week de lekkerste ansjovis recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Gezouten vis

Tijdens de al eeuwen durende zoektocht naar lekkerder, beter en voedzamer eten is de mens heel creatief geworden. Neem het voorbeeld van de ansjovis. Heerlijk, zo’n vers visje. Maar je dient ze bijna direct op te eten want zo’n visje bederft snel. En daar haalt de kieskeurige omnivoor zijn neus voor op. Methoden om de visjes langer te bewaren zijn al eeuwen geleden bedacht en eigenlijk niet veel veranderd. Het inleggen van ansjovis in zout, een Nederlandse uitvinding overigens, is veruit de populairste manier om ze te conserveren. Zo’n gezouten visje is een heel ander product geworden dan toen hij spartelvers in het net zat. Gevolg is dat we de ansjovis eigenlijk niet anders meer eten dan gezouten.

Recepten met ansjovis

Hoewel we tegenwoordig de vissen in een gasverpakking en in een moderne koel- of vriescel heel lang kunnen bewaren, zijn we met z’n allen gesteld geraakt op de met kleine, zilte visjes gevulde blikjes. Ze zijn makkelijk te verwerken in allerlei gerechten en sauzen en zorgen voor een ‘instant zeesmaak’. Verdere toevoeging van zout wordt meteen overbodig en het vissige aroma laat zich wonderwel combineren met allerlei ingrediënten. Ansjovis maanden in zout leggen, vinden ze in Azië trouwens nog niet zo bijzonder. Daar laten ze de visjes eerst lekker rotten – oké, fermenteren – om er vervolgens allerlei sauzen van te maken. Zoals ik al zei: wat de mens allemaal met zijn eten uitspookt, is op zijn minst wonderlijk.

Bulgursalade met ansjovis en geroosterde vijgen

Er zijn tal van recepten met ansjovis te bedenken. Een van mijn favorieten is deze heerlijke bulgursalade. Het zoetige van de vijgen en de frisse munt en citroen vormen wat mij betreft een heerlijk trio met de gezouten ansjovis in deze mediterrane salade.

bulgursalade met ansjovis

Lamskoteletten met ansjovis en tijm

Mijn favoriete stukje vlees? Dat is lam, zonder enige twijfel. Zacht en mals maar gelijktijdig ook een volle smaak. Zeker in deze verrassende combinatie met ansjovis. De combinatie met lamsvlees (tip van voormalig  hoofdredacteur Joachim) werkt dan ook uitstekend; samen met de knoflook geeft de ansjovis veel ‘body’ aan het vlees.

Lamskoteletten met ansjovis en tijm recepten

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!