Van slappe hap naar krokante aubergine

Omdat aubergine erg veel vocht bevat kookt de groente tijdens het bakken in zijn eigen vocht. Daar krijg je dus van die slappe aubergineblokjes van. Maar wat als je de aubergine krokant wil hebben? Gelukkig hebben we een trucje waardoor je altijd lekker stevige aubergineblokjes krijgt. Je hebt nodig: 1 aubergine (gesneden in blokjes, repen of plakjes), keukenpapier, (bak)rooster, 1 theelepel zout en 1 eetlepel bloem.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Dé hack om aubergine krokant te bakken

Leg de aubergineblokjes, -repen of -plakjes in een kom en strooi er het zout over. Schud de kom zodat het zout zich goed verdeelt. Bekleed vervolgens het rooster met een laagje keukenpapier. Verdeel de auberginestukjes over het keukenpapier. Leg een tweede laag keukenpapier op de auberginestukjes en druk licht aan. Laat dit circa twintig minuten zo staan. Het zout onttrekt het vocht uit de aubergine. Dit vocht wordt opgenomen door het keukenpapier. Uiteindelijk zorgt dit er weer voor dat je aubergine krokant wordt.

Aubergine krokant bakken

Leg de auberginestukjes terug in een kom en bestuif ze met de bloem. Schud de aubergineblokjes om, zodat de bloem goed verdeeld wordt. Bak de auberginestukjes op hoog vuur in een grill- of koekenpan met antiaanbaklaag. Olie heb je niet per se nodig, maar houd de pan wel constant in beweging om te voorkomen dat de aubergine aanbrandt.

Na het bakken kun je de auberginestukjes kruiden met peper, kurkuma, paprikapoeder, gedroogde Italiaanse kruiden of verse basilicum. Zout is niet meer nodig. We vinden de aubergineblokjes heerlijk naast een simpele pasta, naast een salade met een stukje brood of als groente bij een visgerecht. Zoals bijvoorbeeld deze gerechten:

Auberginekebab met uiensalsa

Ga voor deze kebab van aubergine langs de Turkse supermarkt en laat je inspireren door heerlijke smaakmakers zoals sumak. Je maakt de auberginekebabs gemakkelijk op de barbecue, al kun je natuurlijk ook een grillpan gebruiken.

> naar het recept: auberginekebab met uiensalsa

Auberginekebab met uiensalsa

Aubergine parmigiana

Een Italiaanse klassieker die het altijd goed doet. Zeker met dit fantastische recept!

> naar het recept: aubergine parmigiana

aubergine krokant

Aubergines met frisse munt en yoghurt

Zeker met warme temperaturen vinden we het heerlijk om te dineren met een frisse salade. Zie je jezelf al lekker in de tuin zitten met een bordje eten? Al kun je dit recept ook prima gebruiken als bijgerecht natuurlijk.

> naar het recept: frisse aubergines met munt en yoghurt

aubergine krokant

Ratatouillespies met basilicumolie

Basilicumolie? Jazeker, deze smaakmaker gaat erg goed samen met krokante aubergine. Probeer maar eens uit met dit recept. Als je een beetje extra maakt heb je meteen een heerlijke lunch voor de volgende dag die gegarandeerd voor jaloerse blikken bij je collega’s zorgt.

> naar het recept: ratatouillespies met basilicumolie

aubergine ratatouillespies met basilicumolie

Lees meer: