Een van mijn favoriete groenten is aubergine. Alleen al van de dieppaarse kleur word ik vrolijk. Als bijgerecht vind ik gebakken aubergine en gekruide aubergineblokjes erg lekker, maar dan moeten ze wel een beetje krokant zijn. Van die slappe, sponzige blokjes word ik minder enthousiast.
aubergine

Slappe hap

Omdat aubergine erg veel vocht bevat, kookt de groente tijdens het bakken in zijn eigen vocht. Daar krijg je dus van die slappe aubergineblokjes van. Gelukkig heb ik een trucje waardoor je lekker stevige aubergineblokjes krijgt. Je hebt nodig: 1 aubergine (gesneden in blokjes, repen of plakjes), keukenpapier, (bak)rooster, 1 theelepel zout en 1 eetlepel bloem.

The hack!

Leg de aubergineblokjes, -repen of -plakjes in een kom en strooi er het zout over. Schud de kom zodat het zout zich goed verdeelt. Bekleed het rooster met een laag keukenpapier. Verdeel de auberginestukjes over het keukenpapier. Leg een tweede laag keukenpapier op de auberginestukjes en druk licht aan. Laat dit ca. twintig minuten zo staan. Het zout onttrekt het vocht uit de aubergine. Dit vocht wordt opgenomen door het keukenpapier.

Bakken

Leg de auberginestukjes terug in een kom en bestuif ze met de bloem. Schud de aubergineblokjes om, zodat de bloem goed verdeeld wordt. Bak de auberginestukjes op hoog vuur in een grill- of koekenpan met antiaanbaklaag. Olijfolie heb je niet nodig, maar houd de pan wel constant in beweging. Na het bakken kun je de auberginestukjes kruiden met peper, kurkuma, paprikapoeder, gedroogde Italiaanse kruiden of verse basilicum. Zout is niet meer nodig. Ik vind de aubergineblokjes heerlijk naast een simpele pasta, naast een salade met een stukje brood of als groente bij een visgerecht. Zoals deze gerechten:

Aubergineparmigiana

 
aubergine

Frisse aubergines met munt en yoghurt 

 
aubergine

Ratatouillespies met basilicumolie

 
aubergine ratatouillespies met basilicumolie
 
Kijk hier voor alle recepten met aubergine van foodies.
Foto: visualhunt.com