Jord Althuizen: “Als er één ding is waar je niet zonder kunt, is het een BBQ met deksel. Doordat je met een gesloten klep voorzien van luchtschuiven precies de juiste hoeveelheid zuurstof langs je gloeiende kolen kunt laten stromen, is de temperatuur waarop je grilt of rookt goed te sturen.”
“Ook je houtskool is belangrijk. Goedkope houtskool is veelal gemaakt van zachtere houtsoorten en fikt een stuk sneller weg dan de duurdere houtskool die van hardhout wordt gemaakt. Ook zitten er vaak kiezels en stenen in. Goedkoop is dus duurkoop!”
Wil je de tips van Jord direct in de praktijk brengen? foodies mocht drie heerlijke recepten uit zijn nieuwste boek ‘Burgers en BBQ bites’ delen. Streek de barbecue maar vast aan!
Ross Dobson: “Als je brood wilt bakken en groenten en vlees lekker wilt schroeien, moet je de grill voorverwarmen, de bakplaat op de hoogste stand zetten en het deksel sluiten. De barbecue werkt nu als een oven.”
“Het deksel van je barbecue is ook een goede plek om brooddeeg te laten rusten. Maak je geen zorgen als jouw barbecue geen deksel heeft – een metalen mengkom er omgekeerd bovenop zetten werkt net zo goed.”
Malin Landqvis: “Roken? Strooi ca. 30 g houtsnippers op de kolen voor een lichte rooksmaak. Doe de deksel van de barbecue meteen dicht daarna. Voor een krachtigere rooksmaak zet je een metalen bakje met 80-120 g houtsnippers tussen de kolen. Leg de ingrediënten die gerookt moeten worden op het rooster boven de kolen.”
“Een methode om je rooster schoon te maken is hem ’s avonds in het gras te leggen. Tijdens de nacht zal de dauw het vuil doorweken en daardoor is het de volgende ochtend gemakkelijker schoon te maken.”
Julius Jaspers: “Zout is een prima smaakmaker, maar zorgt ook, bij bij voorbeeld uien, dat het vocht sneller naar buiten komt en het product droog wordt. Gebruik zout dus met mate aan het begin van het grillproces.”
“Peper, kruiden en specerij en voeg ik pas toe als ik het product van het vuur haal. Vaak verbranden deze smaakmakers bij lang en intensief vuur, zeker bij garen in de as. Marineren kan natuurlijk wel.”