Boter smeerbaar maken

Wil jij harde boter snel smeerbaar maken? Dan zet je het toch gewoon even in de magnetron, zal je vast denken. Helaas is dat onverstandig. De buitenste laag van de boter smelt in de magnetron ironisch genoeg “te snel” voor de kern. Het resultaat? Een zachte buitenkant en een harde binnenkant. Je zult al snel zien dat er een blok boter in een plasje boter gaat drijven.

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Boter raspen

Maar hoe maak je dan boter snel smeerbaar? Door het te raspen! Het lijkt misschien wat vreemd, maar het is eigenlijk heel logisch. Wanneer je de boter met een kaasrasp te lijf gaat, ontstaan er kleine sliertjes die samen een luchtig smeerbaar geheel vormen. Daarnaast creëert de wrijving van de boter tegen de rasp warmte waardoor je tafelgenoten vervolgens gewoon een mes kunnen gebruiken.

roomboter snel smeerbaar: roomboter sliertjes met rasp

Recepten met boter

Is je boter goed smeerbaar? Pak het mes erbij en smeer een likje op je (zelfgebakken) boterham of gebruik het bij één van onderstaande heerlijke recepten!

Zuurdesemtoast

Een likje boter is van zichzelf al ontzettend smaakvol. De boter wordt nog lekkerder wanneer je er wat kruiden en zeewier aan toevoegt. Probeer maar!

> naar het recept: zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter

Zuurdesemtoast met roze oesterzwammen en zeewierboter

Gegrilde entrecote met rozemarijnboter

Roomboter en biefstuk zijn een gouden combinatie. Geef deze klassieke combinatie eens een verrassende twist door rozemarijnboter te maken.

> naar het recept: gegrilde entrecote met rozemarijnboter

Gegrilde entrecote met rozemarijnboter

Oma’s boterkoek

Stiekem hoeft de boter voor dit recept niet echt zacht te zijn. Toch wilden we je deze klassieker niet onthouden. Want dit gebakje is toch de ultieme ode aan boter?

> naar het recept: oma’s boterkoek

bakken met boter: oma's boterkoek

Lees ook: