Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
marinades

Zo maak je de allerlekkerste marinades voor vlees, vis en groenten

Advertentie

Marineren kun je leren! Speciaal voor jullie zetten wij onze marinade-geheimen op een rij. We vertellen je niet alleen met welke ingrediënten je een lekkere marinade maakt, maar leggen ook uit wat de functie is van zout, zuur en suiker in een marinade. Koks klaar? Marineren maar!

Marinades maken

Het woord ‘marinade’ komt van het Latijnse aqua marina, wat zeewater betekent. Het brengt ons meteen bij de puurste vorm van marineren: vlees in zout water leggen. Door het zout blijft het vlees sappiger tijdens het bereiden, wordt het smaakvoller en blijft het iets langer houdbaar. Maar zout is niet het enige ingrediënt waarmee je vlees, vis of groente kunt marineren. Wat denk je van een zuurtje zoals azijn, iets zoets zoals suiker of de krachtige smaken van specerijen? Hiermee kun je zelf de allerlekkerste marinades maken.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zout

Bijna alle marinades bevatten zout. Zoals hierboven al beschreven geeft het smaak aan eigenlijk alles. Maar zout onttrekt ook vocht aan je product, bijvoorbeeld aan een stuk vlees. Laat je het vlees langere tijd liggen, dan trekt het zout juist in het vlees en houdt het vlees vocht vast. Om die reden kun je vlees altijd het beste wat langer laten marineren. Als je vlees of vis alleen in zout of een zoutoplossing legt, heet dat pekelen. Je verlengt hiermee onder andere de houdbaarheid.

Wat kun je gebruiken? Zout natuurlijk, maar denk bijvoorbeeld ook aan sojasaus als zout-element in je marinade.

Tempeh- en ananaskebabs

> naar het recept voor tempeh- en ananaskebabs

Zuur

Een zuur in je marinade zorgt voor een frisse smaak, maar dat is niet het enige. Zuur maakt taai bindweefsel zachter en makkelijker verteerbaar. Dat maakt dat sommige vleessoorten, vis en groenten die van zichzelf al een zachte structuur hebben kun je beter niet – of niet te lang – in zuur marineren, dan kunnen ze papperig worden.

Wat kun je gebruiken? Een mooie azijn, citroen- of limoensap, maar ook sinaasappelsap geeft een mooi zuurtje. En vergeet mosterd niet!

Zoet

Vaak voegen we ook wat zoets toe aan een marinade voor de smaakbalans. Het haalt, net als zout, andere smaken wat meer omhoog. Net als zout onttrekt ook suiker vocht, maar in marinades gebruiken we niet zo veel dat het echt die functie krijgt.

Wat kun je gebruiken? Een klein beetje suiker in je marinade doet wonderen. Varieer ook eens met honing, maple syrup, sambal of ketjap manis voor andere smaaktonen.

marinades maken

> naar het recept voor lamsrack met sambalmarinade

Specerijen

Met specerijen geef je je gerecht die typische smaak die jij lekker vindt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ga je voor Oosters, Tex-Mex, Italiaans of toch een klassieke Amerikaanse BBQ-marinade?

Wat kun je gebruiken? Paprikapoeder, chilipoeder, peper, komijn, venkelzaad, korianderzaad, kurkuma, kerrie, kaneel etc.

Verse kruiden

Ook met verse kruiden kun je veel aroma en smaak aan je gerecht geven. Let wel op bij BBQ-marinades dat verse kruiden kunnen verbranden tijdens het grillen. Dat oogt en smaakt niet goed.

Wat kun je gebruiken? Tijm en rozemarijn zijn klassiekers en dille past goed bij vis en groenten. Dragon geeft een heel eigen smaak en peterselie kan altijd.

Olie

Olie zorgt ervoor dat alles makkelijk te mengen is en de marinade goed doordringt op alle plekken. Daarnaast is het een mooie bescherming tegen uitdrogen en voorkomt het plakken op een heet grillrooster. Zorgt wel dat je overtollige marinade goed laat uitlekken voor je gaat grillen. Druppels olie op de hete kolen zorgen voor vlammen en geven een verbrande smaak.

Wat kun je gebruiken? Olijfolie of zonnebloemolie zijn de go-to oliën. Met chili-olie zorg je voor extra pit, maar doe rustig aan. Met sesamolie krijg je een heerlijk Aziatisch tintje aan je gerecht.

Gemarineerde gegrilde halloumi met geroosterde groenten

> naar het recept voor gemarineerde gegrilde halloumi met geroosterde groenten

Profielfoto van

Willem van Santen

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!