Truffel

Truffel heeft een aards aroma om van te watertanden. Ik streef er al jaren naar om de geheimen van het ‘zwarte goud’ te ontdekken. Dit brengt me terug naar oudejaarsavond. Na tijdens de drukke feestdagen al bijna dag en nacht samen in de keuken te hebben doorgebracht, besluit ik met mijn chef om ook de jaarwisseling samen te vieren. We drinken champagne, spelen ouderwetse bordspelletjes en eten poularde demideuil. Een goede herinnering die me ertoe bracht deze getruffelde kip nu weer te maken. Het is een gerecht uit de spreekwoordelijke oude doos.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Getruffelde kip

Het recept voor getruffelde kip wordt beschreven in Auguste Escoffier’s Kookboek van de Klassieke Keuken. En hoewel er natuurlijk in ieder tijdperk wat te klagen is, was er van economische crisis in de tijd van Escoffier in ieder geval geen sprake. Alles wordt gevuld met kreeft, bestrooid met blokjes ganzenlever of gepocheerd in champagne. En dan is daar natuurlijk nog de truffel. Verstopt onder de grond vormt zich, onder zéér specifeke omstandigheden, een zwam. Een onooglijk bolletje waar een verborgen kracht in schuilt; een bijzonder aroma dat fijnproevers laat watertanden. Logisch gevolg is dat truffels duur zijn. Te duur? Ik weet het niet, dat moet je zelf bepalen. Ik vind de bijzondere smaak het wel waard. En voor een goede herinnering is natuurlijk niets te duur. Ga jij zelf met het recept aan de slag? Of kies jij voor een van de andere heerlijke recepten met truffel?

> naar het recept: getruffelde kip

getruffelde kip

Lees meer over truffel: