Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zeggen ze weleens. Het spreekt voor zich, maar de hoeveelheid pittige ingrediënten die je aan je maaltijd toevoegt, heb je volledig in je eigen hand, dus gebruik zoveel als jij en je tafelgenoten lekker vinden. Misschien raar dat dit advies van een foodmagazine komt, maar blind de receptuur volgen is niet verstandig, want de smaak van de kok hoeft niet jouw smaak te zijn. Bovendien kan de pit van chilipepers, chilipoeder en andere pittige ingrediënten sterk variëren, afhankelijk van de soort of het gebruikte merk. Gebruik zoveel als je gewend bent en wees vooral voorzichtig wanneer je iets voor het eerst gebruikt. En bij twijfel kun je eerst iets minder toevoegen dan in het recept staat. Het gerecht pittiger maken kan namelijk altijd, maar andersom is het wat lastiger.

Voeg zuivel toe

Als jouw soep of curry te pittig is geworden, kun je het beste wat zuivel toevoegen. Zuivel werkt verkoelend en haalt een deel van de pit uit je gerecht. Room, verse kaas, volle melk, crème fraîche of zelfs een lepel kwark zijn hiervoor ideaal, maar ook volvette kokosmelk werkt heel goed. Je kunt de zuivel direct door het gerecht roeren of apart in schaaltjes erbij serveren zodat iedereen zijn eigen brandje naar smaak kan blussen.

Lekker zoet is niet pittig

Zoet is een mooie tegenhanger van de pittige smaak, het is dan niet voor niets een geliefde smaakcombinatie in de Aziatische keuken. Als bijvoorbeeld je curry of wokgerecht te pittig zijn, kun je er een lepel honing of een schepje suiker aan toevoegen. De pittige smaak verdwijnt niet als sneeuw voor de zon, maar de zoet-pittige smaak voelt vele malen prettiger op de tong.

Saai bijgerecht

Heel culinair klinkt het niet, toch kan een heel saai bijgerecht jouw laatste redmiddel zijn. Heb je wat room of kokosmelk en een schepje suiker aan je curry toegevoegd en is het nóg te pittig? Serveer hem dan met een kom gekookte rijst, met hooguit een snufje zout. Ook andere zetmeelrijke producten zoals naan (naturel), brood of pasta werken goed. Bij elkaar wordt het gerecht toch al snel veel minder pittig dan in de eerste instantie.

Een zuurtje

Deze had je misschien niet verwacht, maar iets zuurs zoals een kneepje citroen- of limoensap of een scheutje azijn neutraliseert de pittige smaak van je gerecht. Het fijne hieraan is dat je waarschijnlijk altijd wel iets zuurs in huis hebt en dat je dit bij ieder gerecht kunt toepassen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zuivel. Een bijkomend voordeel is dat een zuurtje juist andere smaken naar boven haalt, waardoor jouw gerecht veel smaakvoller wordt.

Let it burn

Ben je on fire en kun je niet wachten om met pepers aan de slag te gaan in de keuken? Probeer dan een van onze gerechten met pit:

Rendang van kalfschenkel

Rendang is een van de bekendste Indonesische gerechten. Voor dit recept maak je de specerijenpasta helemaal zelf, dus is het aan jou hoeveel pepertjes je gebruikt.

Rendang van kalfsschenkel

Jambalaya met kip, tomaat en groene pepers

Dit gerecht verwant aan de Spaanse paella vraagt om 2 pepers, maar gebruik gerust meer of minder naar smaak.

Pittige linzensalade met halloumi

Deze salade maak je pittig met een dressing van tahin, yoghurt en harissa. Is-ie te pittig? Voeg dan meer yoghurt toe!

Pittige linzensalade met halloumi