1. Gist

In een zakje droge gist zitten duizenden hele kleine organismen. Deze zijn door het drogen inactief gemaakt, maar door de gist met warme melk te mengen, worden ze weer actief en gaan ze zich voeden met de suiker uit het deeg. De gistcellen zetten de suikers om in belletjes koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen en lekker luchtig wordt.

2. Verrijkt deeg

Berlinerbollen maak je van verrijkt deeg; dat is deeg met toevoeging van melk, eieren, suiker en boter. Deze ingrediënten vormen het voer voor de gistcellen, waardoor het deeg extra goed gaat rijzen. De eieren maken het deeg elastisch en compact, waardoor het beter de luchtbelletjes kan vasthouden.

3. Gluten

Bloem bevat gluten ofwel eiwitmoleculen die tijdens het kneden sterke ketens vormen. De glutenketens geven het deeg zijn rekbaarheid en elasticiteit. Dankzij deze sterke structuur kan het deeg ook beter het koolzuurgas vasthouden dat ontstaat tijdens het rijzen. Het is heel belangrijk om het deeg eerst goed te kneden met de deeghaken en dit niet te overhaasten. Na het toevoegen van eieren, suiker, melk en eieren zal het deeg eerst plakkerig worden maar wanneer je verder kneedt, wordt het zacht en elastisch, met als resultaat heerlijk luchtige berlinerbollen.

4. Boter

Door de beter geleidelijk toe te voegen, wordt het beter opgenomen en voorkom je dat het deeg schift en vettig wordt. De boter geeft de berlinerbollen een rijke smaak en cake-achtige structuur.

5. Tweede rijs

De tweede rijs, ook wel ‘de narijs’ genoemd, is heel belangrijk, dus neem er goed de tijd voor. Nadat je het deeg hebt teruggeslagen en balletjes hebt gevormd, heeft het veel van zijn luchtigheid verloren. Wacht tot de deegballetjes in volume zijn verdubbeld en er echt opgeblazen en luchtig uitzien – zo krijg je na het frituren lekker fluffy berlinerbollen. Maak je geen zorgen als de balletjes een beetje op het bakpapier blijven plakken, maak ze gewoon weer los met een paletmes.

6. Vullen

Steek de spuitmond tot iets achter het midden van de bol. Knijp de jam in de bol, terwijl je de spuitmond langzaam weer naar buiten toe beweegt. Op die manier krijg je lekker goedgevulde bollen met jam in elke hap.

7. Frituren

Frituur de bollen tot ze een diepe goudbruine kleur hebben. Wees niet bang dat ze uitdrogen als je ze te lang frituurt. Tijdens het afkoelen ontsnapt de stoom van binnen naar buiten en maakt het deeg lekker zacht. Zo krijg je bollen goudbruin van buiten en lekker luchtig van binnen.

Benieuwd naar hét recept voor perfecte Berlinerbollen? Je vindt het recept in Foodies’ januari. Ren nu snel naar de winkel om jouw exemplaar te bemachtigen of bestel hem hier zonder verzendkosten.

© Olive Magazine / Immediate Media  Receptuur: Adam Bush Fotografie: Mike English Styling: Faye Wears Foodstyling: Libby Silbermann